Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Akkorát emelt a kormány a közbéreken, hogy 10 százalék fölötti átlagbér-emelkedés lett belőle

Akkorát emelt a kormány a közbéreken, hogy 10 százalék fölötti átlagbér-emelkedés lett belőle

Vagyis csak a minimálbér-, a garantált bérminimum-emelés és a közszférában dolgozók fizetése miatt úgy tűnik, hogy az is jobban keres, aki nem az államnak van kitéve.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 13,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A múlt év tizenkét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva.

A tavalyi béremelkedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A vállalkozásoknál 340 ezer forint volt a decemberi és 309 ezer forint az egész évi átlagkereset, a költségvetésben ez 301 ezer, illetve 275 ezer forint volt.

A 2,1 százalékos decemberi és 2,4 százalékos egész évi inflációval számolva a reálkeresetek 11,1, illetve 10,3 százalékkal emelkedtek.

Elemzők a tavalyinál alig mérsékeltebb béremelkedésre számítanak ebben az évben is a szakemberhiány, illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelés hatására.

(MTI)