Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rogán körüli emberek környékén is nyomoz az OLAF, és már a NAV is

Rogán körüli emberek környékén is nyomoz az OLAF, és már a NAV is

A propagandaminiszter az elmúlt évben havi 2 millió forint pluszt tehetett el egy találmány „hasznosítási díjából”.

A jelek szerint Rogán Antalhoz köthető ügyek körül is megjelentek az Európai Unió Csalásügyi Hivatalának (OLAF) árnyékai. Itthon a kormányzati oldalon az utóbbi hetekben immár szinte csak szitokszóként emlegetett szervezet egy közel 260 milliós megállapodás körül vizsgálódik – írja a 24.hu. A propagandaminiszter az elmúlt évben havi 2 millió forint pluszt tehetett el egy találmány „hasznosítási díjából” – jegyzik meg. Rogán Antal ezen bevétele egy olyan digitális aláírási szabadalomból származott, amelyet Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen jegyzett. A miniszter partnerei a Profitrade 90 Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy hasonló aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére.

A NAV 2017-ben indított eljárást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF OF/2015/1028/B4 kódjelű vizsgálati indítványa alapján, a kérdéskör összesen 9,77 milliárd forintos támogatást érint . A hatalmas tétel összesen 30 – egymással céges kapcsolódások miatt összefüggő – kutatás-fejlesztési pályázatból áll össze.

A lap információi szerint az OLAF jelzése alapján indított vizsgálat látókörébe került a Profitrade 90 Kft. négy projektje is, amelyekhez a cég 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ezek egyike egy 256,8 milliós megállapodás.

Mindez abból az listából derül ki, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész küldött meg Hadházy Ákosnak LMP-s és Legény Zsolt MSZP-s képviselőknek, az Elios-botrány kirobbanása után.

 

Rogán Antal 2016-ban, amikor először nyilvánosságra került, hogy uniós pénzt nyert a társaság, tagadta, hogy abból ő is részesedett volna. Az általa vezetett minisztérium szerint Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU-támogatást.

UPDATE: A Profitrade lapunknak elküldte közleményét a hírekkel kapcsolatban, amelyet szó szerint idézünk:

“A ProfiTrade 90 Kft. 2012 és 2014 között konzorciumvezetői minőségben vett részt kutatásfejlesztési tevékenységet végző konzorciumokban. A ProfiTrade 90 Kft. tevékenysége, beleértve a 2012 és 2014 közötti kutatásfejlesztési pályázatokat, nem függött és nem függ össze a MobilSign Kft. tevékenységével, illetve a MobilSign által kezelt szabadalmakkal. Rogán Antal miniszter úrral közösen jegyzett szabadalmunkra soha nem kértünk és nem is kaptunk uniós vagy állami támogatást. A ProfiTrade 90 Kft.-nél az OLAF vizsgálatot nem folytatott, a cégnek kérdést nem tett fel és adatot sem kért be.”

UPDATE 2.0: A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta a portálunknak, hogy az Origo megkereste a NAV-ot, hogy igaz-e az állítás, hogy Rogán Antal feltalálótársai, Csík Balázs és Lengyel Csaba ellen nyomoznak. “A megkeresésében nevezett személyek ellen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem folytat eljárást/nyomozást” – válaszolta a NAV kérdésükre.