Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pia-gate: Gyurcsány Ferenc perel, de a sértődést luxusnak tartja

Pia-gate: Gyurcsány Ferenc perel, de a sértődést luxusnak tartja

Tovább gyűrűzik a pia-gate, amit az LMP-s Vágó Gábor robbantott ki azzal, hogy az egyéni választókerületi együttműködésről a Demokratikus Koalíció, az MSZP–Párbeszéd és az LMP részvételével zajlott vasárnapi tárgyalás után megjegyezte:

“Ha én részeg vagyok otthon és a barátomat meghívom, az a minimum, hogy a vendégem is megkínálom.”

A házigazdák nevében erre Gyurcsány Ferenc pártelnök és Molnár Csaba, a DK alelnöke úgy reagált: sértve érzik magukat “Vágó Gábor hitvány hazugsága miatt”, amiért “jogi elégtételt” is vesznek. Vágó Gábor erre már nem reagált érdemben, a Zoom.hu kérdésére hétfőn délelőtt azt mondta: “Nem biztos, hogy én erre reagálni akarok, de meggondolom”. Késő délután ismét kerestük Vágót, aki ezúttal azt mondta: nincs mit hozzáfűznie a történtekhez.

Gyurcsány: aljasság, de a sértődés luxus lenne

Gyurcsány Ferenc később, kora délutáni sajtótájékoztatóján megismételte: Vágó kijelentését ő és Molnár is “kikérjük magunknak és visszautasítjuk az emberi aljasságának ezt a megnyilvánulását, ügyvédeink jogi elégtételt fognak venni.” Megjegyezte, hogy az esti tárgyalásra az általa vezetett autóval – amelyben ott ült egyik gyereke és felesége – Kötcséről érkezett.

“A feltételezését is visszautasítom annak, hogy azon túl, hogy szabályt sértek, veszélyeztettem három éves gyermekem és feleségem életét”

– mondta Gyurcsány, de megjegyezte azt is: “A sértődés luxus a politikában, én ezt a luxust sem magamnak, sem a pártomnak nem engedem meg, mert Orbán legyőzése fontosabb, minthogy egy otrombaságra mondjuk másik otrombasággal válaszoljunk.”

Mandátumokat bukhat az ellenzék az LMP miatt

A pia-gate hátterében a lényegesebb kérdésekről, az ellenzéki választási koordinációról is szó esett. Gyurcsány az általa javasolt vasárnapi megbeszélésről azt mondta: “Helyes volt a DK kezdeményezése, a megbeszélés után tisztább a kép, mint előtte”. Ugyanakkor szerinte nehezítette a tárgyalást, hogy a cél az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség kiszélesítése,

“az LMP konkrét javaslat nélkül érkezett és nélkül is távozott.”

Nem sikerült megtudnunk, hogy az LMP mit kérne az általuk kívánatosnak tartott Jobbikkal való együttműködésben a Jobbiktól, és arról sem kaptunk tájékoztatást, hogy mit kérne az LMP a “Változás Szövetségét” alkotó többi párttól az együttműködés részeként – fejtette ki Gyurcsány.

Orbánnal sem, és a Jobbikkal sem – utóbbival csak az “orbáni diktatúrát” bontanák le közösen MTI Fotó: Máthé Zoltán

“Budapesten az LMP önálló, a velünk való egyeztetés nélküli indulása kormányváltó mandátumok sorát veheti el a mai ellenzéktől. Ez a fő célt, az Orbán-kormány megbuktatását veszélyezteti” – figyelmeztetett a DK elnöke. Nem lehet attól függővé tenni az LMP tárgyalási és megegyezési szándékát, hogy bármely párt meg tud-e vagy akar-e állapodni a Jobbikkal – mondta Gyurcsány.

Arról, mi állhat az LMP tárgyalási stratégiája és tárgyalási taktikája mögött, a Zoom.hu már itt írt:

Schiffer András gátolhatja az LMP és az MSZP összefogását

Schiffer András gátolhatja az LMP és az MSZP összefogását Néhány “önjáró”, a központi utasítástól függetlenül cselekvő LMP-s visszalépését leszámítva már a szocialisták többsége sem számít több, az ellenzéki választási győzelmet segítő együttműködésre a zöldpárttól; a patthelyzet hátterében pedig a politikától visszavonult, de az LMP szövetségi politikájára most is erős hatással bíró alapító, Schiffer András állhat – értesült a Zoom.hu.

Gyurcsány amúgy arról is beszélt: a DK álláspontja a Jobbikkal kapcsolatban, hogy “tárgyalni kell a Jobbikkal is, de nem a választási együttműködésről, nem közös kormányzásról, hanem arról, miként működjünk együtt a parlamentben Orbán bűnös rendszerének lebontásáért.”

A DK-elnök azért reméli, hogy a választásig a Jobbikkal való tárgyalás eredményétől függetlenül az LMP utat nyit a demokratikus ellenzéki pártokkal történő megállapodásra, mert ez fontos feltétele az ellenzéki sikernek. Emlékeztetett: egy egyéni körzetet – éppen Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelöltét – már átadtak egyoldalúan az LMP-nek, és a DK kész továbbiakról is tárgyalni.

Az Együtt túl kicsi

Az Együttnek a fenti ellenzéki együttműködési tárgyalásokról való távolmaradására vonatkozó kérdésre Gyurcsány azt mondta, azokkal a pártokkal tárgyalnak, amelyek a parlamentbe jutáshoz szükséges erőt bizonyíthatóan fel tudták mutatni. “Úgy látszik, az Együtt nem képes a szavazatok ilyen mértékű összegyűjtésére” – jegyezte meg.

Határon túliak, körzetvásárlás és más Sziták

Sajtótájékoztatóján Gyurcsány emlékeztetett arra a hivatalos adatra, hogy 438 ezer határon túli kérte a regisztrációját a választásra, közülük 365 ezret névjegyzékbe is vettek. Ennek kapcsán megjegyezte:

“a magyar választás egész rendszere nem szabad, nem tisztességes”.

Kérdés az is, meg tudjuk-e védeni az orosz befolyástól a magyar választásokat – morfondírozott Gyurcsány, megjegyezve: erre vonatkozó kérdésére a kormány nem adott érdemi választ.

A kormánypárti napilap által kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárásból nem lett semmi MTI Fotó: Kovács Tamás

Elhangzott: a Gyurcsánnyal szemben a Magyar Idők főszerkesztője által kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást az Országgyűlés illetékes bizottsága alaptalannak találta, ezért az ügyet lezárta. Gyurcsány szerint az erről szóló levélben az áll: a nyilatkozata és a kezdeményezésben említett bécsi bankban lévő értékpapír, befektetés része annak a 605 milliós értékpapírnak, illetve annak az árfolyamértéknek, amit szabályszerűen bevallotta. A témáról a Zoom.hu itt írt bővebben:

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozati eljárást kért maga ellen

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozati eljárást kért maga ellen Gyurcsány Ferenc, a Demkratikus Koalícó (DK) elnöke vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett szombat reggel a fideszes többségű és vezetésű mentelmi bizottságnál – közölte a párt. A politikus a Facebook-oldalán is leszögezte, világossá kívánja tenni, hogy nem ő, hanem Orbán Viktor miniszterelnök rejtegeti vagyonát, nem az ő feleségének van temérdek földje.

Szóba került az a hír is, amiről a Zoom.hu is beszámolt, hogy állítólag pénzt ajánlott egy jobbikos jelölt egy LMP-snek a visszalépésért cserébe. Erről Gyurcsány azt mondta, ha a hír igaz, akkor “az a politikai becstelenség és tisztességtelenség netovábbja, a választás semmibe vétele, (…)

ennél sokkal mélyebbre nem lehet süllyedni a politikában, nem lehet eladni egy jelölt vagy párt tisztességét sem 3 forintért, sem 30 millióért”.

Kapott újságírói kérdést Gyurcsány Ferenc Szita Károly ismét felvetett ügynökmúltjával kapcsolatban is, amit ő bővebben nem kommentált, viszont emlékeztetett arra, hogy “a Fidesz akadályozza az ügynökakták nyilvánosságát, mert pontosan tudja, hogy “soraiban nem egy Szita Károly van.”