Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fordulat a Kósa-botrányban, megszólalt a svájci repülős cég

Fordulat a Kósa-botrányban, megszólalt a svájci repülős cég

“Sem Szabo Gáborné, sem más magánszemély soha nem volt az [Altenrhein Aviation – a szerk.] AG részvényese. Kósa Lajos és Czakó Jànos urak sem képviselőként, sem más minőségben nem vettek részt a cég éves közgyűlésein.

Őket sem a cég, sem részvényesei nem ismerik, velük kapcsolatban nem álltak”

– írja a Zoom.hu-nak elküldött közleményében az Altenrhein Aviation svájci cég a Kósa-botrányra reagálva. A közleményben azt is külön hangsúlyozzák, hogy az Altenrheinnek akkor és most is egyetlen, 100 százalékos tulajdonosa van, vagyis a cég minden részvénye egy kézben van, tehát teljesen kizárt, hogy Szabó Gábornénak akár egy fia részvénye lett volna.

Azt állította, részvényei vannak a cégben

A svájci cég közleménye azért nagyon fontos, mert a Magyar Nemzet szerint Szabó Gáborné Matkó Mária közjegyzői okiratban hatalmazta föl Kósa Lajost (illetve bizonyos Czakó Jánost), hogy képviseletében vegyenek részt az Altenrhein Aviation AG részvényesi találkozóin.

Szabó Gáborné nemcsak erre adott megbízást Kósa Lajosnak, hanem arra is, hogy:

  • Hatalmas örökségből származó 4,4 milliárd euró, vagyis 1349 milliárd forintnyi pénzéből vásároljon magyar állampapírt,
  • Nevében gyakorolja részvényesi jogait a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank papírjai után,
  • Egy másik dokumentumban felhatalmazta Czakó Jánost és még egy férfit, bizonyos Szabó Tamást, hogy a Svájcban található széfjéből vegyenek fel 25-25 millió eurót,
  • Továbbá arról is okirat készült, hogy 2,3 millió eurót akart utalni Kósa Lajos édesanyjának ajándékozás címszóval.

Ha át is verték, az ügy attól még nagyon kellemetlen

Kósa Lajos az ügyben elég sok mindent állított már (kálváriájának stációit itt szedtük sorba). Jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy Szabó Gáborné becsapta Kósát, a svájci cégben ezek szerint például biztosan nem voltak részvényei, ahogy állította. Ezek után erősen kérdéses (mondjuk eddig is az volt), hogy mi igaz a hatalmas örökségből.

Ugyanakkor az biztos, hogy ők ketten több szálon kötődnek egymáshoz (például Szabó Gáborné egyik cégének Kósa bizalmasa az ügyvezetője), vagyis nem futó ismeretségről van szó. Szabó Gáborné környezetéből ráadásul többen nyilatkozták, hogy Kósa aktívan kereste a kapcsolatot és a megbízásokat Szabó Gábornénál.