Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Borzasztó nagy számú gyerek kieshet a közoktatásból

Borzasztó nagy számú gyerek kieshet a közoktatásból

Akiknek az átlaga elmarad a közepestől, azok nagy veszélyben vannak.

A közoktatásban tanulók több mint egytizedét, nagyjából 82 ezer tanulót fenyegeti a lemorzsolódás – írja a G7.hu az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva. Azok állnak lemorzsolódás előtt, akiknek a tanulmányi átlaga az adott félévben nem érte el a közepest, illetve akiknek a megelőző tanévhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga – a tapasztalat szerint ők jellemzően kiesnek az iskolapadból.

A helyzet a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt szakközépiskolákban a legrosszabb, ahol a diákok 21 százaléka közelít a lemorzsolódáshoz. Van járás, a kemecsei (Szabolcs megye), ahol az összes diák csaknem 40 százalékát fenyegeti a lemorzsolódás. A negatív folyamatot csak felerősíti, hogy a kormány 2012-ben 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát, így rengeteg diáknak nem kell sokáig várnia, hogy kudarcokkal tele otthagyja a közoktatást.