Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A városligeti múzeumraktár hirtelen drágább lett bő négymilliárd forinttal

A városligeti múzeumraktár hirtelen drágább lett bő négymilliárd forinttal

12 milliárd forintról 16,1 milliárd forintra drágult a Városliget szélén felépítendő múzeumraktár kivitelezésének ára – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A drágulás indoklása a szokásos, “előre nem látható” ok, ami jelen esetben “gyengeáramú és épületautomatikai rendszerek, valamint az azzal összefüggő gépészeti berendezések kiépítésének” szükségessé válását takarja.

A múzeumraktárat (Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, OMRRK) a Strabag építi a német Ed. Züblin AG-vel (szintén az osztrák Strabag-konzorcium tagja) közösen.

Menet közben találták ki, mi lesz benne

Az építkezés drágulása annyiban nem meglepő, hogy a tervezés ára már 2017 végén két lépésben fölment 550 millió forintról 635 millióra.

Az első lépésnek az volt az indoklása, hogy módosítási igények keletkeztek “különösen a gyengeáramú rendszerek, automatika rendszerek, raktár technológia, gipsz kiállító terek vonatkozásában. A módosítási igények a tervezési munka során váltak szükségessé (figyelemmel a Liget Budapest program biztonságtechnikai koncepciójának időközbeni elfogadására is)”.

A második lépés indoklása szerint “2017. évben került meghatározásra, hogy az OMRRK épületében mely intézmények kerülnek elhelyezésre. Ezen intézmények igényei alapján került egyeztetésre és felülvizsgálatra az előzőleg meghatározott raktártechnológia. Az egyeztetés eredményeképpen az intézmény speciális igényeihez igazodó műszaki tartalom került meghatározásra.” A részletesebb magyarázat szerint

nemcsak fixen telepített polcos raktárrendszerre lesz szükség,

hanem “gördíthető rendszerű, eltérő paraméterekkel rendelkező polcos, nehézpolcos, fiókos, karos, tekercstárolós, képrácsos kialakítású raktárrendszerre, melyhez érintőképernyős vezérlőfelülettel ellátott elektromos rendszerre” is.

Szakmai és infrastrukturális háttér

Magyarul a Liget fejlesztését koordináló Városliget Zrt-nél (illetve a kormányban) menet közben találták ki, hogy milyen intézmények költöznek majd be az OMRRK-ba, ezért menet közben kellett módosítani a terveket (ami nyilván a megbízás drágulásával járt), illetve a módosított terveknek megfelelően a kivitelezővel kötött szerződést (ami megint csak a megbízás drágulásával járt).

A Liget fejlesztését bemutató és népszerűsítő honlap szerint az OMRRK “a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria mellett a Városligetben található új intézményeknek biztosít szakmai és infrastrukturális hátteret, de az elképzelések szerint a meglévő budapesti és a vidéki múzeumoknak is segítséget nyújthat a jövőben.