Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány százmilliókért őrizteti tovább a menekültszállásokat

A kormány százmilliókért őrizteti tovább a menekültszállásokat

A Bizalom Zrt. őrizheti két évig 650 millió forintért cserébe a Bevándorlási Hivatal menekültszállásait – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az őrzést és a portaszolgálatot a cég napi 24 órában, 12 órás váltásokkal, 12/36 órás szolgálati beosztással fogja ellátni. Csak olyan biztonsági őrök dolgozhatnak majd a menekültszállásokon, akik legalább alapfokon beszélnek angolul és számítógépül (vannak számítástechnikai és számítógép-kezelési ismereteik).

A közbeszerzésen elég nagy volt a verseny, összesen kilenc őrző-védő cég indult a megbízásért, végül a Bizalom diadalmaskodott, pontosan a megajánlott árért vitte el a szerződést, 650 178 880 forintért. A jelek szerint ez volt a legjobb ár/érték arányú ajánlat, a közbeszerzésen ugyanis ez volt messze a legsúlyosabb szempont.

Fantomalvállalkozók láncolata

Az eljárás eredménye egyébként azt jelenti, hogy marad minden úgy, ahogy van, ugyanis 2016 nyara óta a Bizalom őrzi a menekültszállásokat, az akkor kötött (és egyszer meghosszabbított) szerződés azonban hamarosan lejár.

A Bizalomról 2016 tavaszán közölt hosszú cikket a vs.hu. Ebben azt írták, a Bizalom a magyar vagyonvédelmi piac erős szereplője, sorra nyeri a közbeszerzéseket, azonban “jellemzően nem saját dolgozóit bújtatja egyenruháiba, hanem a többszörös alvállalkozói lánc végén álló munkaerőt. A Bizalom Zrt. a cégadatok szerint 112 főt foglalkoztat, ennyi vagyonőrrel fizikailag nem tudnák ellátni az elnyert megbízásokat”. Az alvállalkozói lánc egyes elemei párhavonta cserélődnek,

“nagyjából ennyi idő kell az adóhivatalnak, hogy eszméljen, és elkezdje behajtani a be nem fizetett köztartozást”.

A legfrissebb, 2016-os cégadatok tanúsága szerint mindez abban az évben is igaz volt: a Bizalom árbevétele 1,7 milliárd forintra nőtt a megelőző években elkönyvelt 1,3-1,4 milliárd forintról, az alkalmazottak száma 111 volt.

Minimális kihasználtság

A most elnyert megbízás egész pontosan a következő létesítményekre vonatkozik (amikről a kiírásból az is kiderül, hogy alig kihasználtak):

  • A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Befogadó Állomás és Közösségi Szállás központja Bicskén, földszintes épületek együttese. A területen irodai munkavégzés és raktározás folyik.
  • A Vámosszabadi Telephely, egy háromemeletes épület. Az épületben irodák, raktár, ellátotti szállások, közösségi helyiségek, melegítőkonyha, ebédlő, egészségügyi részleg található. Az intézményben 216 férőhely van, jelenleg egyharmada kihasznált.
  • A Kiskunhalasi Telephely, a menedékkérők elhelyezése konténerekben történik. Az intézményben dolgozó munkatársak és az ellátásban résztvevő vállalkozások munkavégzése is konténerekben folyik. Az intézményben az elhelyezettek szociális és egészségügyi ellátása történik. Az intézmény maximum 200 fő elhelyezésére alkalmas.
  • A Balassagyarmati Telephely, egyemeletes épület. Az épületben irodák, raktár, ellátotti szállások, közösségi helyiségek, melegítőkonyha, ebédlő, egészségügyi részleg található. Az intézményben 140 férőhely van, jelenlegi kihasználtsága minimális.