Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Merre csavarog a gyerek az interneten?

Merre csavarog a gyerek az interneten?

Ma már egyre kevesebb az olyan szülő, aki eltéved az internet világában, de még  a legprofibbak sem tudják feltétlenül, hogyan és miként lehetne megvédeni a gyereküket az online tér legmélyebb bugyraitól. Allison Havey és Deana Puccio Szex és lájk és közösségi média – Hogyan értsünk szót a gyerekünkkel a digitális világban? című könyvében bemutatja a szülőknek, milyen veszélyek leselkedhetnek a 18 éven aluli szörfözőkre az online térben, főleg, ha ismerkedésről vagy szexuális tartalmakról van szó.

Ma már a pornó nem kopott VHS kazettán, narrációval és szaxofonszólamokkal érkezik, hanem tulajdonképpen bárhogyan, a 18-as óvó karikát már egy négyéves kisgyerek is be/ki tudja ikszelni. A szülőknek a megváltozott helyzetet egy megváltozott térben kell(ene) kezelniük.

Allison Havey és Deana Puccio könyve idézi a Psychologies folyóirat kutatását, mely szerint az online pornó fogyasztók többsége 12 és 17 év közötti fiú, de a 18 éven alatti lányok is sokszor néznek erotikus tartalmakat. Az asztaltól távol sem lankad a figyelem, a könyvben szereplő kutatás szerint nincs lényegi különbség a 13 és a 18 éves gyerekek közösségi média aktivitása között, egyaránt heti 13-14 órát töltenek ezeken a felületeken hetente. A Szex és like és közösségi média egy mankót ad a szülőknek, hogy amennyire lehet, óvják meg gyereküket ezekben az órákban.

A könyv végigveszi, hogyan változtak meg a randevúzási szokások, hogyan ürült ki a tartalom ezekből az eseményekből, hogyan jutottunk el a klasszikus udvarlástól addig, hogy a Tinderen jobbra/balra húzunk; bemutat több tipikus csapdaszituációt, mindezt úgy, hogy megismerteti a szülőket a szlenngel is, hogy minél inkább szót értsenek a gyerekkel.

 

Havey-ék pontba szedve megmutatják, mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a gyerek például egy online zaklatás részese, vagy azt, hogy egy felhasználónak milyen lehetőségei és jogai vannak például a Facebookon vagy a Snapchaten. A legtöbb site-nál 13 év a regisztrációs korhatár, tehát egy gyerek már ebben a korban elkezdhet kapcsolatokat építeni az interneten, sokszor azt sem tudva, ki is válaszol neki pontosan.

A közösségi oldalakon viszont lehetőség van a „nyomon követésre”, a Szex és Like végigveszi, hogyan lehet beállítani a szülői felügyeletet egyes oldalakon, de azt is, hogy hogyan lehet kontroll alatt tartani az online barangolást, vagy, hogy miként tud a szülő blokkolni egyes oldalakat, esetleg hogy lehet visszakövetni, milyen tartalmakat nyitott meg a gyerek. Mindezt úgy, hogy ne egy nyomasztó ellenőrzés legyen, hanem valódi védelem. Például a dizájner drogoktól, amelyekről a szerzőpáros szintén hosszan szól.

A szülők tulajdonképpen egy kisokost kapnak a kezükbe, amit, ha elolvasnak, egy picit talán jobban megértik és meg is védik gyermeküket, és talán egy kicsit magukat is.

Allison Havey – Deana Puccio:
Szex és lájk és közösségi média – Hogyan értsünk szót a gyerekünkkel a digitális világban?
Jaffa kiadó