Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Harry Potter nélkül is tovább építkezik a Harry Potter-univerzum

Harry Potter nélkül is tovább építkezik a Harry Potter-univerzum

Még mindig sokan pislogtak a Jude Law-féle fiatal Dumbledore és a vízihullához hasonlító Johnny Depp láttán, amikor néhány nappal ezelőtt szembejött velük a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című film előzetese, ami a Legendás állatok és megfigyelésük-filmsorozat második része. Pedig mindössze annyi történt, hogy ismét tágult egyet a Harry Potter-univerzum, csak most éppen Harry Potter nélkül. Ha ön is pislogott, akkor most tartsa nyitva egy kicsit a szemét, mert cikkünkből kiderül minden, amit a Legendás állatok-filmsorozatról tudni kell.

Az utolsó Harry Potter-könyv 2007-ben, az utolsó film pedig 2011-ben jött ki, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel örökre lezárult volna a J. K. Rowling által létrehozott varázslóvilág története. Bár a Halál ereklyéi után nem érkezett folytatás, később egy teljesen új terepen, a színházban találkozhattunk újra a sebhelyes homlokú varázslóval. Rowling közreműködésével Jack Thorne írta meg a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabot, ami 19 évvel a hetedik rész után játszódik. A londoni West Endben mutatták be 2016-ban, és ugyanebben az évben magyar nyelven is megjelent a darab szövegkönyve.

Az univerzum tágul, megjelenési formája változik

Aki pedig már az Elátkozott gyermek idején elvesztette a fonalat a Harry Potter-univerzumot illetően, valószínűleg még jobban összezavarodott, amikor

2016 novemberében bekerült a mozikba a Legendás állatok és megfigyelésük, avagy az „új Harry Potter” – amiben nem szerepel Harry Potter.

A könyv olvasói számára ismerősen hangzik a cím, ugyanis a regényben a Legendás állatok és megfigyelésük tankönyvből tanult Harry a Legendás Lények Gondozása órájára. Ez a tankönyv később a rajongók számára is elérhetővé vált, ugyanis Rowling megírta és a Bloomsbury kiadta 2001-ben. Amikor a Warner Bros megkörnyékezte Rowlingot azzal, hogy jó lenne még pár olyan film, ami a Harry Potter-univerzumban játszódik, az író ezt a tankönyvet választotta kiindulási alapnak.

null

null

Elsőre nehéz volt elképzelni, hogy mégis hogyan fog film születni egy tankönyvből, de azóta már tudjuk, hogy nem a legendás állatok neveinek és tulajdonságainak felsorolását filmesítették meg, hanem a tankönyv fiktív írójának, a magizoológus Göthe Salmandernek a kalandjait.

Mivel a Harry Potter-láz az első könyv megjelenése után több mint húsz évvel sem csillapodik, értelemszerűen nem lehetett csak egyetlen filmmel letudni az egészet, de az még így is szokatlan döntés Rowling részéről, hogy trilógia helyett öt részben dolgozza fel a történetet. Ezek a filmek ugyanis nem klasszikus értelemben vett adaptációk,

Rowling regények helyett ezúttal filmek által meséli el a történetét.

A Legendás állatok és megfigyelésük volt Rowling első forgatókönyve, a rendezésre pedig olyan embert kértek fel, aki már ismerős volt a Harry Potter-univerzumban. David Yates rendezte a sorozat utolsó négy részét (Félvér herceg, Főnix rendje, Halál ereklyéi 1-2.), és Rowling megelégedésének köszönhetően az egész Legendás-állatok széria rendezését is megnyerte magának.

Na de most akkor miről szól ez az egész?

A Legendás állatok-filmek bár a Harry Potter-univerzumban játszódnak, Harrynek nyoma sincs a történetben, ugyanis a cselekmény idején még meg sem született. Az első rész a viharos húszas évek New Yorkjában, 1926-ban játszódik, és már azt is tudjuk, hogy az öt rész összesen 19 évet fog felölelni, vagyis az utolsó rész 1945-ben fog játszódni. Utóbbi több szempontból is fontos dátum: ebben az évben győzte le Dumbledore Grindelwaldot, és ekkor végzett Tom Denem – azaz Voldemort – a Roxfortban.

Senki ne hagyja magát megtéveszteni, ugyanis hiába kapta a Legendás állatok címet a széria, az első részt leszámítva nem Salmander lesz a történések középpontjában. Maga a producer, David Heyman is elismerte, hogy bár a magizoológus és barátai fontos részei a történetnek, valójában Dumbledore, Credence és Grindelwald lesznek a következő részek főszereplői.

Fantastic Beasts

A három főszereplőből kettővel már találkoztunk az első részben is: a Credence (Ezra Miller) által létrehozott Obscurus jelentett fenyegetést a varázslótársadalomra, a Colin Farrellnek álcázott Johnny Depp pedig a film végén jelent meg Grindelwaldként. Mivel a második rész a Grindelwald bűntettei alcímet kapta, joggal feltételezhetjük, hogy

a gonosz varázsló ténykedése jelenti majd a film fő konfliktusát.

Grindelwald neve a Harry Potter-könyvekből ismerős lehet, ő volt az a nagyhatalmú mágus, aki egy időben rendkívül szoros barátságot ápolt Dumbledore-ral. Amellett, hogy meg akarták találni a Halál ereklyéit, mágusforradalom kirobbantását is tervezték. Amikor végül egymás ellen fordultak, a párbajukban életét vesztette Dumbledore húga, Ariana. Ez 1899-ben történt, a film pedig 27 évvel később játszódik, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem fogjuk látni a „boldog békeidőket” is visszaemlékezés formájában: a nyilvánosságra hozott castingfelhívás szerint szerepel a filmben a fiatal Dumbledore és a fiatal Grindelwald is.

Johnny Depp megosztó, Jude Law pedig meleg?

A két híres mágust két híres színész alakítja: Dumbedore-t Jude Law és Grindelwaldot Johnny Depp. Utóbbi választás eléggé megosztotta a Harry Potter-rajongókat, a Depp körüli botrányok miatt. A színészt volt felesége, Amber Heard vádolta meg azzal, hogy rendszeresen bántalmazta.

Az ügy 2016-ban robbant ki, miután már véget ért a Legendás állatok és megfigyelésük forgatása, de mivel Depp gyakorlatilag csak pár percig szerepelt a filmben, az újracastingolás lehetséges megoldásnak tűnt. A rajongói nyomás ellenére mégsem váltották le a színészt, és azóta Yates és Rowling is kiálltak Depp mellett, ezzel tovább fokozva a felháborodást.

Johnny Depp (Fotó: Warner Bros.)

Jude Law-val kapcsolatban eddig csak annyi derült ki, hogy ebben a filmben biztos nem lesz téma Dumbledore szexualitása, pedig maga Rowling is már rég megerősítette a rajongók feltételezését, miszerint a híres mágus homoszexuális.

Érthető okokból felmerült a kérdés, hogy ez mennyire fog kiderülni az új filmekből, tekintve, hogy nagy eséllyel Dumbledore és Grindelwald többek voltak egyszerű barátoknál. Azt még nem tudjuk, hogy a későbbi filmekben hangsúlyosabbá válik-e Dumbledore szexualitása, de Yates nyilatkozata alapján biztos, hogy a második részben nem.

Ki kinek a kicsodája?

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei idén novemberben érkezik a moziba, és az első fotók, az előzetes, illetve a készítők nyilatkozatai alapján már lehet tudni néhány dolgot a történetről. Az új rész eseményei onnan folytatódnak, ahol az előző abbamaradt, mindössze pár hónap telik el.

Grindelwald megszökött a MACUSA fogságából, és továbbra is azon dolgozik, hogy muglikat elnyomó varázslódiktatúrát építsen ki. Dumbledore a volt tanítványát, Salmandert bízza meg azzal, hogy akadályozza meg Grindelwald terveit.

Az első rész fontos karakterei mind visszatérnek: Salmander, Tina, Queenie, Jacob, illetve Credence is, akiről az első rész végén azt hihettük, hogy meghalt.

Emellett új karaktereket is kapunk, akik közül a legfontosabb a Zoë Kravitz által alakított Leta Lestrange. A sokatmondó családnévvel ellátott lányról annyi derült ki eddig az első részben, hogy Salmander szerelmes volt belé, és Leta feltételezhetőleg összetörte a szívét.

Jude Law a Facebookon közzétett előzetesből

Yates elmondta, hogy Leta és Salmander kapcsolata hangsúlyos lesz az új részben, az pedig külön izgalmas adalék, hogy megjelenik Salmander háborús hős bátyja, Theseus (Callum Turner) is, aki nem mellesleg Leta vőlegénye.

Fontos szerepe lehet még a Maledictus nevű karakternek is, aki egy olyan átokban szenved, ami először jelenik meg a Harry Potter-univerzumban: az animágusokkal ellentétben ő akarata ellenére változik szörnnyé – azt még nem tudjuk, hogy pontosan minek a hatására.

Kétévenként lesz újabb Legendás állatok-film

A Legendás állatok első része az Egyesült Államokban játszódott, viszont az új rész visszatér Európába. Az előzetesben láthattuk a Roxfortot is, de a cselekmény fő helyszíneként Párizs fog szolgálni. Több oka is van annak, hogy a széria Európába költözik, David Heyman producer azt mondta,

minden rész más-más európai nagyvárosban fog játszódni, mert a kontinensen uralkodó háborús légkör is fontos része lesz a történetnek.

A Legendás állatok: Grindelwald bűntetteit november 15-én mutatják be a mozik, és mivel az első rész 2016 novemberében jött ki, feltételezhetjük, hogy kétévente fognak érkezni az újabb és újabb részek, vagyis a harmadik 2020-ban, az utolsó pedig 2024-ben.

(Források: Slashfilm, Pottermore)