Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A brit külügyminiszter szerint személyesen Putyin keze lehet a Szkripal-mérgezésben

A brit külügyminiszter szerint személyesen Putyin keze lehet a Szkripal-mérgezésben

Sokkolónak és megbocsáthatatlannak minősítette a Kreml szóvivője, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter a Szkripal-üggyel összefüggésben szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét. “Több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze ehhez a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (ezzel az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás” – jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő az Interfax hírügynökségnek. Peszkov a történteket diplomáciai vétségnek nevezte.

A brit külügyminiszter személyesen Putyint tette felelőssé

Johnson március 16-án, pénteken kijelentette: a brit kormány véleménye szerint “elsöprően nagy valószínűséggel” Putyin döntése volt, hogy “a 2. világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában”. Boris Johnson, aki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel együtt tett látogatást a második világháború elején lengyel alakulatok részvételével megvívott angliai csata londoni múzeumában, az eseményen jelen lévő újságíróknak kijelentette: Nagy-Britanniának nem az orosz néppel, nem a Nagy-Britanniában élő oroszokkal, hanem “a Putyin vezette Kremllel” van vitája. Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy a Salisburyben történtek Oroszország-fóbia kialakulásához vezessenek.

Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, ami mögött a brit miniszterelnök szerint “nagy valószínűséggel” Oroszország áll.

Lengyelország nem hagyná következmények nélkül

A Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és leánya elleni támadás nem maradhat következmények nélkül – hangsúlyozta Heiko Maas német és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a pénteki varsói tárgyalásaikat követő közös sajtóértekezleten.

Maas leszögezte: a támadás nem maradhat következmények nélkül, tisztázni kell a körülményeit. “Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a brit kormánnyal” – mondta, hozzáfűzve: szeretné, ha az orosz kormány hozzájárulna az ügy tisztázásához.

Czaputowicz felidézte, hogy aznap délelőtt Londonban járt, és Moszkva elleni szankciókról beszélt, az Európai Unión, illetve a NATO-n belüli egyetértés esetén. A varsói sajtóértekezleten a miniszter”határozott lépéseket”, “Oroszország iránti világos jelzést” szorgalmazott az ügy kapcsán. “Úgy látjuk, hogy a nemzetközi színtéren el kell ítélni és meg kell büntetni a nemzetközi jog megsértését” – mondta.

(MTI)