Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában – közölte családja.

“Mély szomorúság tölt el minket, hogy szeretett apánk eltávozott az élők sorából” – idézte a Press Association brit hírügynökség gyermekei, Lucy, Robert és Tim közleményét.

“Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog … Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, ‘nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk’. Örökké hiányozni fog nekünk” – tették hozzá.

Hawking kiemelkedő szakmai sikerei által mellett a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a tömegkultúrának.

17 éves korától az oxfordi University College-ban tanult. Kozmológiával szeretett foglalkozni, de ekkor még Oxfordban nem lehetett diplomázni belőle, így végül summa cum laude minősítéssel fizikából graduált. 1962-ben úgy döntött, hogy a Cambridge-i Egyetemen szerzi meg a doktori fokozatát. Korábbi ügyetlensége és rendezetlen mozgása a húszas évei elejére egyre észrevehetőbbé vált. Édesanyja egy vizsgálatsorozatra küldte, és az orvosok kezdetben tanácstalanok voltak. Végül kiderült, hogy amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenvedett. Ekkor azt jósolták neki, hogy két és fél éven belül meg fog halni.

Ekkorra már túl volt az einsteini általános relativitáselmélet kiterjesztésén. Ennnek összetett matematikai modellbe öntése tette lehetővé a gravitációs szingularitások létezésének bizonyítását, ami a világhírt hozta el a tudósnak az elméleti fizika világában. 1974-ben egy tanulmányában feltételezte, hogy a kvantummechanika szabályai szerint a fekete lyukak hőt bocsátanak ki. Ezt „Hawking-sugárzásnak” nevezték el.

Hawking a külvilággal csak számítógép és hangszintetizátor révén érintkezett utolsó évtizedeiben, mert egy tüdőgyulladás után hangját is elveszítette.

A brit tudós értekezett a 11 dimenziós szupergravitációról, a fekete lyukak entrópiájáról, és a kvantummechanika és az általános relativitáselmélet közti ellentmondások feloldásáról is. Munkásságára igaz, hogy elméleteinek igazolása, és az abból következő lépések a gyakorlati kutatásokra várnak, ami évtizedeket vehet igénybe. (MTI)