Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Cannes-ban debütálhat Nemes Jeles László új filmje

Cannes-ban debütálhat Nemes Jeles László új filmje

Kicsit több mint másfél hónap múlva kezdődik a 2018-as cannes-i filmfesztivál, a világ legismertebb és legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje és megmérettetése. Mivel azonban március 12-én lejárt a nevezési határidő, de a beválogatott filmek listájára még várni kell, ezért csupán csak tippelni lehet rájuk.

A Screendaily újságírója hosszú, részletekbe nem nagyon belemenő listát közölt azokról az alkotásokról, amelyek esélyesek lehetnek a cannes-i szereplésre. A cikk szerint Sunset című második filmjével várhatóan visszatér a versenyszekcióba Nemes Jeles László.

A rendező Saul fia című első alkotása 2015-ben szintén Cannes-ban debütált, és el is nyerte a zsűri Nagydíját, ami a filmfesztivál második legrangosabb elismerése az Arany Pálma után. Ezt követően első magyarként elnyerte a legjobb idegen nyelvű kategória Golden Globe-díját, és ugyanebben a kategóriában az Oscar-díjat is.

Nemes Jeles László korábban így mesélt új filmről: „A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan – számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz.”

A film 1913-ban játszódik Budapesten, az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz (Jakab Juli) Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.