Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

800 millió forintos ajándékot szántak Kósa Lajos édesanyjának

800 millió forintos ajándékot szántak Kósa Lajos édesanyjának

Tovább folytatódott a Magyar Nemzetben a kedden kirobbantott ügy, amely arról szól, hogy a fideszes vezető 2013-15 -ben négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró, azaz 1350 milliárd forint felett rendelkezhetett. Legalábbis ezt foglalták Kósa Lajos és megbízója akaratával a hivatalos dokumentumba, és újabb részletek derültek ki.

Fotó: Veres Viktor

A tárca nélküli miniszter kedden az első elzárkózás után egy csengeri nőről beszélt, mint megbízóról, a Magyar Nemzet dokumentumai szerint azonban egy

kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese

a megbízó. Ezt közjegyzői okiratba is foglalták.

Kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forint ajándékozásáról is hiteles közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatot tett Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a volt debreceni polgármester édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Fotó: Veres Viktor

A lap arról ír, hogy a részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a Altenrhein Aviation AG 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni az angolul nem beszélő megbízót.

Egy másik, 2015-ös papíron is szerepel Czakó János, valamint egy további férfi, Szabó Tamás neve. Mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót, azaz külön-külön 7,8 milliárd forintot vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy a nevezett férfiak egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival érkeznek.

Fotó: Veres Viktor

Az Altenrhein Aviation közleménye

“Sem Szabo Gáborné, sem más magánszemély soha nem volt az [Altenrhein Aviation – a szerk.] AG részvényese. Kósa Lajos és Czakó Jànos urak sem képviselőként, sem más minőségben nem vettek részt a cég éves közgyűlésein.Őket sem a cég, sem részvényesei nem ismerik, velük kapcsolatban nem álltak” – írja a Zoom.hu-nak elküldött közleményében az Altenrhein Aviation svájci cég a Kósa-botrányra reagálva. A közleményben azt is külön hangsúlyozzák, hogy az Altenrheinnek akkor és most is egyetlen, 100 százalékos tulajdonosa van, vagyis a cég minden részvénye egy kézben van, tehát teljesen kizárt, hogy Szabó Gábornénak akár egy fia részvénye lett volna.