Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Visszavitték a börtönbe a meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikkének egyik főszereplőjét

Visszavitték a börtönbe a meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikkének egyik főszereplőjét

A szlovák rendőrség európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vett kedden 17 személyt. Köztük van Antonino Vadala is, akit egyszer már letartóztattak, de aztán szabadon engedték, így most újra rácsok mögé került.

Mint ismert, az olasz, ám 20 éve Szlovákiában élő üzletembert a nemrég meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak többször említett utolsó tényfeltáró cikkében – hivatkozik a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségre az MTI.

Agyonlőtt szlovák újságíró: leközölte a szerkesztőség Kuciak utolsó írását

Agyonlőtt szlovák újságíró: leközölte a szerkesztőség Kuciak utolsó írását Az aktuality.sk szlovák hírportál leközölte szerdán meggyilkolt tényfeltáró újságírója, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen írását. Az állítólag az olasz maffiához közel álló személyek szlovákiai tevékenységével és helyi kötődéseikkel foglalkozó cikket több más, főként kormánykritikus médium is átvette.

A kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) hajnalban végrehajtott rendőrségi akció egy velencei bíróság által kábítószerügylet miatt kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján zajlott. Az akcióban őrizetbe vettek közül 11-et előzetes letartóztatásba, 6-ot pedig házi őrizetbe helyeztek.

A tényfeltáró újságíró Jan Kuciak és barátnője, Martina Kusnirová meggyilkolásához az eddigi információk szerint köze van a calabriai ‘ndrangheta maffiának, a most ismét letartóztatott Vadala pedig állítólag olasz üzletemberek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, a szlovák kormányig érő kapcsolati hálózatukkal foglalkozott.

Amíg szabadlábon volt, interjút is adott az olasz üzletember, amelyben azt mondta:

„Ilyen még az Al Pacino filmben sincs, mint amit velünk művelnek.”

Majd azt hangoztatta, hogy a szlovák ellenzék politikai játszmáját látja a gyilkossági ügy mögött, amivel a kormány leváltását akarják elérni.

A szlovák kormány tagjai közül már többen lemondtak.

Borítókép: Kormányellenes tüntetés Pozsonyban 2018. március 9-én. A tüntetők Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását és a kormány átalakítását követelik / Fotó: Ronald Zak (MTI/AP)