Tizenkilencre húzott lapot külügyminisztere kirúgásával Trump

Tizenkilencre húzott lapot külügyminisztere kirúgásával Trump

Nem volt váratlan Rex Tillerson amerikai külügyminiszter menesztése, viszont meglehetősen nehéz helyzetbe hozta az amerikai diplomatákat. Már maga a bejelentés is szokatlan volt: az amerikai sajtó arról cikkezik, hogy maga

Tillerson is csak Donald Trump Twitter-üzenetéből értesült arról,

hogy nincs szükség a szolgálataira. A külügyi tárca vezetője Afrikából repült haza és személyesen nem is tudott beszélni az elnökkel.

Mike Pompeo közelebb hozhatja a külügyet az amerikai elnökhöz. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump viszont a közösségi médiában méltatta Tillerson utódját, Mike Pompeo CIA-igazgatót, aki véleménye szerint „fantasztikus munkát” végez majd. Pompeo helyére Gina Haspel eddigi igazgatóhelyettest nevezte, aki az első nő ezen a poszton. Mindkettőjük kinevezését, meghallgatásuk után a szenátusnak kell jóváhagynia.

Nem volt jó a kémia

Azzal a Zoom.hu által megkérdezett elemzők mindegyike egyetértett, hogy Tillerson menesztése régóta tervezett lépés volt Trump részéről, aki híresen nem jött ki a külügyi tárca vezetőjével. Tillerson mindössze egy éve töltötte be a posztot, az utóbbi időben pedig főnöke gyakran a Twitteren bírálta döntéseit. Tény, hogy a washingtoni külügyminisztérium első embere nem volt keménykezű diplomata, de

menesztésének időzítése nem feltétlenül jó üzenet.

A britek éppen most kerültek komoly összetűzésbe Oroszországgal, miután Theresa May kormányfő Moszkvát tette felelősség Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséért. Eközben Trump abba is beleegyezett, hogy személyesen találkozik Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel, aki hajlandó engedményeket tenni a nemzetközi közösségnek.

Trump már Pompeo külügyminisztersége idején találkozhat az észak-koreai vezetővel. Fotó: Jean Chung/Bloomberg via Getty Images

Létfontosságú , hogy az utóbbi találkozóra milyen stábbal megy az amerikai elnök. Elemzők szerint Trump azért is most rúgta ki Tillersont, hiszen Mike Pompeóban mindig is jobban bízott és személyesen is nagyon kedveli. Amerikai sajtójelentések már hónapok óta szóltak arról, hogy Trump szívesen látná őt a külügyminisztérium élén.

Ne hülyézd az elnököt

A 65 éves Tillersonnak – aki korábban az Exxon Mobil olajcég vezetője volt és közigazgatási tapasztalat nélkül vette át a külügyminisztérium irányítását – többször is nyilvános nézeteltérései voltak Donald Trumppal kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdésekben. Így például nem értett egyet az elnök álláspontjával az iráni atomalku, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások vagy a párizsi klímaegyezményből való amerikai kilépés ügyében.

A The New York Times szerint Trumpot irritálta Tillerson testbeszéde is. A lap szerint ugyanis

a külügyminiszter mindig forgatta a szemét, ha valamiben nem értett egyet az elnökkel.

Trump később a Fehér Ház előtt riportereknek azt nyilatkozta, hogy „személyes okokból” nem tudott együttműködni külügyminiszterével.

„Egész jól kijöttünk, de rengeteg dologban nem értettünk egyet. Ha például megnézzük az iráni megállapodást, szerintem borzalmas, ő viszont azt gondolta, hogy rendben van” – utalt rá az elnök.

Tavaly októberben, amikor kiszivárgott, hogy Tillerson állítólag lehülyézte Trumpot, már távozni akart posztjáról, de Mike Pence alelnök közbenjárására mégis maradt.

Gina Haspelt kollégái kedvelik a közvélemény kevésbé.

Kínzásban már jók

Az új külügyminiszter-jelöltet, Mike Pompeót, Trump feltétlen híveként tartják számon Washingtonban. Mielőtt a CIA igazgatója lett, keményvonalas republikánus képviselő volt Kansas államból. Ő politikai kinevezettnek számít, hiszen nincs külügyi tapasztalata, katonai viszont annál több. Kérdés az is, hogyan fog kijönni a washingtoni külügyminisztérium stábjával, akikről nem titok, hogy nem kedvelik az amerikai elnököt. Vannak viszont olyanok, akik szerint éppen az ő személye segít majd a közeledésben Trump és a külügyminisztérium között.

Fontos szereplő még a történetben Gina Haspel, aki a CIA első női igazgatójaként írhat történelmet, viszont eléggé megosztó a személyisége. Az biztos, hogy a szervezetnél 1985 óta, sokszor beépített ügynökként dolgozó Haspelt sok kollégája tiszteli és nagyra tartja. Ugyanakkor 2002-ben ő vezette a CIA titkos thaiföldi börtönét, ahol

a fogvatartottakat válogatott módszerekkel, köztük vízbefojtással kínozták.