Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem az a kérdés, összeomlik-e a szlovák kormány, hanem az, hogy mikor

Nem az a kérdés, összeomlik-e a szlovák kormány, hanem az, hogy mikor

Most már szinte biztos, hogy előrehozott választások várnak Szlovákiára, miután Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének meggyilkolása belpolitikai válságba taszította a kormányt. A legkisebb koalíciós partner, a Most-Híd hétfő este végül úgy döntött, hogy nem lép ki a kormányból, de kizártnak tűnik, hogy Robert Fico meghallgassa kérésüket és beleegyezzen az előrehozott választásokba.

Ha bejön a papírforma, összeomlik a szlovák kormány.

Február 25-e éjszakáján mindenesetre még kevesen gondolták volna Szlovákiában, hogy egy gyilkosság néhány héten belül romba döntheti a teljes szlovák belpolitikát. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője kivégzése után néhány nappal viszont már sejteni lehetett, hogy az ügynek komoly politikai következményei lesznek. Az Aktuality újság oknyomozó munkatársa egy olyan cikken dolgozott, amely az olasz maffia szlovákiai befolyásáról szólt, és azt is pedzegette, hogy a bűnszervezetet Robert Fico miniszterelnökhöz is közeli kapcsolatok fűzik.

A meggyilkolt Ján Kuciak és élettársa, Martina holttestét február 25-én találták meg nagymácsédi otthonukban. (MTI/TASR/Jakub Kotian)

A Kuciak halála után megjelent cikk igazságtartalmát bizonyította, hogy a szlovák hatóságokat az olaszok is figyelmeztették egy befolyásos olasz bűnszövetkezet helyi térnyerésére. A legfrisebb hír, hogy a szlovák rendőrség európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vett 17 személyt,

köztük Antonino Vadalát, akit Kuciak többször említett utolsó cikkében.

Most pedig úgy tűnik, hogy a kettős kivégzést követő politikai vihar mindössze két hét alatt az egész szlovák kormányt elsodorja. Andrej Kiska államfő, aki a múlt hónapban még „sikeres, büszke és magabiztos” országnak nevezte Szlovákiát, március negyedikén már „súlyos politikai válságról” beszélt.

„Az emberek nem bíznak az államban, a hatóságokban, és jó okuk van rá. Átléptünk egy határt, túl messzire mentek a dolgok és már nem lehet visszafordulni” – mondta az elnök, aki előrehozott választásokat javasolt.

Előkerült a Soros-kártya

Fico azonnal visszavágott, és azzal vádolta meg Kiskát, hogy destabilizálja az országot, méghozzá Soros György segítségével, akivel egyébként a szlovák elnök tavaly szeptemberben New York-ban találkozott. Ezen a szinten már maga Soros is megszólalt, és határozottan tagadta, hogy bele akarna avatkozni a szlovák belpolitikába.

Robert Fico szlovák miniszterelnök puccsnak nevezte a történteket. Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Múlt héten Pozsonyban már több tízezren követeltek „tisztességes szlovák közéletet” és a kormány lemondását. Követelésükhöz a hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd is csatlakozott. Nem kellett sokáig várniuk,

Robert Kalinák belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy lemond.

„Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kalinák, aki a legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak újságíró és élettársa közelmúltbeli meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg.

Robert Kalinák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, s döntését azzal indokolta, hogy nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

A pozsonyi parlament ellenzéki pártjai hétfő este be is terjesztették bizalmatlansági indítványukat Robert Fico miniszterelnökkel és kormányával szemben. Az indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert, a házelnöknek a beadvány beterjesztésétől számított egy héten belül kell kitűznie a voksolást.

Bugár Béla, a szlovákiai Most-Híd elnöke dönthet a kormány sorsáról. Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann

Aznap az is kiderült, hogy a Kalinák lemondását üdvözlő koalíciós partner, a Most-Híd egyelőre nem lép ki a kormányból, hanem partnereivel előrehozott választásokról akar tárgyalni. Ha viszont nem járnak sikerrel, akkor szakítanak a kormánnyal. Ezt a párt elnöke, Bugár Béla jelentette be a párt Országos Tanácsának (OT) több mint 8 órán át tartó tanácskozása után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiára mindenképpen előrehozott parlamenti választás vár, a kérdés már csak az, hogy mikor, valamint hogy milyen eredménnyel.

Nem akarnak új Meciart

Politikai elemzők szerint a botrány azért is érte el a kritikus szintet, mert a szlovák közhangulat nem akarja, hogy az ország – több éves sikeres fellendülést követően – ismét egymással harcoló oligarchák kezébe kerüljön.

„El akarják kerülni, hogy Szlovákia Magyarország sorsára jusson

és oligarchák kis csoportja által ellenőrzött autokrácia legyen belőle” – foglalta össze Michal Vasecka, a Bratislava Policy Institute elemzője. A szakértő szerint azért is csatlakoztak ilyen sokan a tüntetésekhez, mert Fico összeesküvés-elméletei Vladimir Meciar egykori miniszterelnök módszereire emlékeztetik őket, és aki már a kilencvenes években Sorost támadta.

„Az egész helyzet Meciarra és a kommunistákra emlékezteti a szlovákokat, amire még mindig nagyon érzékeny a társadalom” – mondta az AP hírügynökségnek.

Mindannyian Janért jelentésű felirat egy pozsonyi kormányellenes tüntetésen 2018. március 9-én. Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Mi következik most?

Ahhoz, hogy Szlovákiában előrehozott választásokat írjanak ki, kilencven parlamenti szavazat szükséges, mert – ahogy azt az Új Szó összefoglalta – választási időszakot csak alkotmányozó törvénnyel lehet rövidíteni. Mivel ennyi szavazata jelenleg sem a kormánykoalíciónak, sem pedig az ellenzéknek nincs, a két oldalnak össze kell fognia az ügy érdekében. Erre a Most-Híd bejelentésével minden esély megvan.

Ha mégsem jön össze a szükséges kilencven szavazat, akkor sem valószínű, hogy marad a kormány, hiszen az ellenzék bojkottálhatja a parlamentet. Ha három hónapig határozatképtelen az országgyűlés, akkor az államfő feloszlathatja, és új választásokat írhat ki. A voksolásra ősszel kerülne sor, amikor amúgy is helyhatósági választások lesznek, addig vagy ügyvezető kormányként marad a jelenlegi koalíció, vagy pedig – a Híd esetleges kilépésével – kisebbségi kormánya lesz Szlovákiának, ami tovább gyengítheti az egyébként is megtépázott belpolitikát.