Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lavrov: Oroszország “nem bűnös” a hírszerző ügynök angliai mérgezésében

Lavrov: Oroszország “nem bűnös” a hírszerző ügynök angliai mérgezésében

Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében.

Oroszország “nem bűnös” Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerzőtiszt és a lánya Angliában történt megmérgezésében – jelentette ki az orosz külügyminiszter kedden Moszkvában. Szergej Lavrov azt mondta, hogy Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében, holott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet egy ilyen szer alkalmazásával gyanúsít. Hangsúlyozta, hogy az érintett országnak joga van az anyaghoz való hozzáféréshez, hogy azt maga is elemezze.

Lavrov szerint London megtagadta Moszkvától a méreganyaghoz való hozzáférést, amit az orosz kormány az után kérelmezett – írja az MTI –, hogy brit vezetők kijelentették: a mérget Oroszországban állították elő.

Mint beszámoltunk róla a 66 éves Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét és 33 éves lányát, Julija Szkripalt két hete, vasárnap találták meg eszméletlenül Salisbury egyik bevásárlóközpontjánál, és azóta válságos állapotban kezelik őket a helyi kórházban. A brit hatóságok szerint “ritka idegméreggel” követtek el támadást ellenük egyelőre ismeretlen tettesek.

Később Theresa May úgy nyilatkozott, hogy fegyverekben is használható minőségű, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a gyilkossági kísérletet.