Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két évig élt együtt anyja holttestével – jogerős ítélet született

Két évig élt együtt anyja holttestével – jogerős ítélet született

A dunakiliti férfi aggódott a házukon lévő jelzálog miatt, ezért az asszony halála után bezárta a szobát, és több héttel később a holttestet elrejtette a pincében.

Fél év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve azt a férfit, aki – mint arról korábban a Zoom.hu is beszámolt – évekig élt együtt édesanyja holttestével.

Évekig rejtegette halott anyját a dunakiliti férfi

Évekig rejtegette halott anyját a dunakiliti férfi Tavaly januárban találták meg a rendőrök egy dunakiliti családi házban annak az asszonynak a mumifikálódott holttestét, aki még 2014 januárja és márciusa között veszthette életét. A vádirat szerint az asszony férje halála után depressziós lett, 2010 óta a fokozatosan romló egészségi állapota miatt gondozásra szorult, depressziójára pedig gyógyszereket írt fel neki az orvos, ám nem szedte azokat.

Emellett 67.595 forintnyi bűnügyi költség megtérítésére is kötelezték – számol be a hétfőn hozott jogerős ítéletről a Kisalföld. Elsőként szándékos emberölés ügyében nyomozott a rendőrség, ám az eljárást megszüntették. Később gondozási kötelezettség elmulasztása miatt emeltek vádat a dunakiliti férfi ellen.

Az asszony férje halála után depressziós lett, 2010 óta a fokozatosan romló egészségi állapota miatt gondozásra szorult, depressziójára pedig gyógyszereket írt fel neki az orvos, ám nem szedte azokat. Fia élettársának beköltözése után 2013-ban visszavonult szobájába, onnan alig járt ki. A férfi azonkívül, hogy ételt biztosított az asszonynak, semmit nem tett édesanyja állapotának javításáért, gyógyszereit nem íratta fel a fia, orvosi segítséget nem kért.

A nyomozás során a férfi úgy nyilatkozott: 2014 januárja és márciusa között találta meg édesanyja holttestét szobájában, megnézte az asszony pulzusát és megállapította, hogy meghalt. Mivel a házat jelzálog terhelte, a férfi arra gondolt, hogy amennyiben a bank ezt megtudja, elviszik a házat. Ezért az asszony halála után bezárta a szobát, s több héttel később a holttestet elrejtette a pincében.

Az asszony testvérei és gyermekei tanúként azt vallották, az idős asszony teljesen elzárkózott a külvilágtól, nem volt kíváncsi látogatóira, így azok nem keresték. Fiától néha érdeklődtek hogyléte felől, aki azt mondta, édesanyja megvan.

A bíró az ítélet indoklásakor azt boncolgatta, hogy a család és a környezet erkölcsi felelőssége mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A lánytestvérek vállrándítással elintézték, hogy nem lehet édesanyjukon segíteni, az elhunyt asszonyt a szintén a faluban lakó négy testvére sem látogatta meg, így a vele lakó fiát egyedül hagyták ebben a helyzetben, rajta volt mindennek a súlya – mondta.

Az ítélet szerint a férfi felelőssége vitathatatlan, hiszen látta, hogyan romlik egyre jobban édesanyja állapota. Ám belenyugodott abba, hogy édesanyja „2009-ben elhunyt édesapja után akar menni”. A vádlott azonkívül, hogy élelmet vitt az asszonynak, nem tett semmit, nem kért segítséget senkitől. Önmagában az a körülmény, hogy a fiú az anyja holttestét a pincébe dobta, majd onnan körülbelül két évig nem került elő, a gondozási kötelezettség elmulasztása tényállásának megvalósulása szempontjából már nem bír jelentőséggel.

(Kisalföld)