Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hamarosan egy jó nagy tárgy csapódik a Földbe

Hamarosan egy jó nagy tárgy csapódik a Földbe

A Tienkung–1 fölött a kínai űrhivatal már hónapokkal ezelőtt elvesztette az irányítást.

Néhány héten belül a Földbe csapódik az első kínai űrállomás, a Tienkung–1, amely fölött a kínai űrhivatal már hónapokkal ezelőtt elvesztette az irányítást. Nem kis csattanás lesz, hiszen egy 8,5 tonnás szerkezetről van szó – írja a Hvg.hu.

Persze a Tienkung–1 jelentős része valószínűleg már a légkörbe éréskor megsemmisül, a 100 kg-nál nagyobb részei simán elérhetik Föld felszínét. A kutatók korábban igyekeztek mindenkit megnyutatni, hogy ez senkire sem jelent valós veszélyt – kisebb az esélye, mint annak, hogy valakibe villám csapjon –, sokan mégis pánikolnak a dolog miatt.

Azért, mert Kína szerint az űrállomás kontrollálhatatlan, vagyis nem sok hatásuk van arra mikor és hova is essen. Ez pedig elég ahhoz, hogy “félelmet keltsen”.

A szakemberek azonban arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy bár egy-egy emberre vetítve kicsi annak esélye, hogy valakit pont telibetaláljon egy kisebb-nagyobb darab, arról viszont mindenkinek érdemes tudnia, hogy a szétesett űrállomás minden darabjának érintése veszélyes lehet.