Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy szabolcsi háztartásbeli nő bízott Kósára 1349 milliárdot

Egy szabolcsi háztartásbeli nő bízott Kósára 1349 milliárdot

Március 20-ra összehívta Kósa Lajos titokzatos befektetői megbízásának tisztázása érdekében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület MSZP-s elnöke. Molnár Zsolt jelezte: “az állampolgároknak joguk van tudni az igazat, a hatóságoknak pedig kötelességük a bizottság tájékoztatása” ebben az ügyben nem mellesleg abban is, hogy kémkedtek-e az új hódmezővásárhelyi polgármester után. Kósa ügyét amúgy nem csak az MSZP, de a DK is kivizsgálná: a pénzmosás elleni küzdelemért felelős EU-biztoshoz, továbbá a Magyarországon a bankfelügyeleti feladatokat ellátó Magyar Nemzeti Bankhoz fordulnak.

1349 milliárdos megbízás

A Fidesz vezető politikusát, jelenleg tárca nélküli miniszter Kósa Lajost érintő ügy azért is különösen érdekes, mert azt az érintett úgy cáfolta, hogy közben megerősítette a Magyar Nemzet információit. A lap által közzétett közjegyzői okirat szerint egy magyar állampolgár 3,4 milliárd eurót, vagyis 1349 milliárd forintot bízott rá néhány éve Kósára, hogy vegyen neki belőle államkötvényt.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Zoom.hu is megírta, a több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el az okirat szerint, ami széleskörű jogokat biztosított Kósa Lajos, mint „megbízott” számára: pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le.

Kósa Lajos: igen, de nem

Hosszú videóban magyarázta meg Kósa Lajos, hogy az irat ugyan igazi, ő mégis átverés áldozata. A politikus Facebook-oldalán közzétett videóban Kósa elmondja, hogy 2012 őszén keresett egy ügyvéddel kereste fel őt egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csengeren “háztartásbeliként” élő hölgy azzal, hogy sok pénzt örökölt, és befektetési tanácsért hozzá, a debreceni polgármesterhez fordult.

Állítása szerint olyan iratokat mutatott neki a nő, ami alapján hihetőnek tűnt a mesés örökség története.

“Én azt mondtam neki, hogy a legjobb módszer, ha magyar állampapírba fektet.”

Kósa azt is javasolta neki, hogy munkahelyteremtő beruházásokat “eszközöljön” Kelet-Magyarországon, ezzel tud a legtöbbet segíteni Magyarországnak. Aztán szavai szerint “telt-múlt az idő, számtalanszor át kellett írni ezeket a megállapodásokat” – itt tehát csak úgy mellékesen utal Kósa a Magyar Nemzetben közölt közjegyzői okiratban is megerősített megállapodásra, melyben vállalta a hatalmas vagyon kezelését.

Csak 2016 végén, 2017 elején kezdett gyanakodni, mert úgy látta, ebből nem lesz semmi, sőt úgy érezte, a hölgy megvezette őt, az egész történet “egy nagy humbug”. Azt is mondta, hogy végül is soha egy fillért nem adott át neki a hölgy, de még a bankszámlája vezetésének jogát sem kapta meg tőle – pontosabban, ha meg is kapta, azt a felhatalmazást a bank nem fogadta el – magyarázta.

“Az én lelkiismeretem tiszta, ma már tudjuk, hogy ez egy szélhámosság volt”

– mondta a videóban Kósa, aki arról is beszélt, hogy a hölgy nem csak őt, hanem másokat is becsapott, emiatt eljárásokat is kezdeményeztek ellene. Sőt – állítja Kósa – az ügy a választási kampánynak, lejárató akciónak tudható be, és a hölgy 2010 előtt szoros kapcsolatot ápolt a szocialistákkal.

Németországtól Nigériáig

Kósa Lajos még délelőtt, egy dunaújvárosi rendezvényen is reagált az ügyre, amikor megkérdezte erről az ATV. Elmondása szerint amikor debreceni polgármester volt, “átlag havonta felbukkant valaki (…) járt nálam a Nigériai Nemzeti Bank különmegbízottja, hogy mindenképpen sok százmillió dollárt szeretett volna befektetni Debrecenben (…) se szeri, se száma ezeknek”.

“Egy munkatársam ismerőse jelentkezett, hogy egy hölgy hihetetlen összeget örökölt Németországból és mit csináljon vele (…) mondta, hogy tegye magyar állampapírba, és fektesse be, de soha semmi nem valósult meg belőle” – utalt az 1349 milliárdos ügyre, akkor is megjegyezve, hogy soha nem rendelkezett végül az iratban szereplő számla felett.

Hiteles vagy sem?

A Kósát elsőként védelmébe vevő Pesti Srácok – majd az ő írásukat átvevő Origo – még a miniszter nyilatkozata előtt arról írt, hogy “hamis papírokkal vádolja” Kósát a Magyar Nemzet, mert “a dokumentumot egy közismert szélhámosnő készítette.” Kifogásolta a cikk, hogy a Magyar Nemzet által közölt dokumentumokon nem látszik az aláírás és a pecsét, így kérdéses a hitelessége. Erre reagálva a Magyar Nemzet közzétette az irat többi részét is: az aláírást és a pecsétet is. Továbbá az is kiderül az iratból, hogy az az eredeti, 2013-as megállapodás 2015-ben írásba foglalt közjegyzői okiratának valójában egy 2018 februári hiteles másolata. Egy közjegyzői okiratról pedig csak azok a felek kérhetnek másolatot, akik az iratot készíttették: a befektetni kívánó vagyonos örökös illetve megbízottja, Kósa Lajos. Az nem világos egyébként, hogy kicsoda a dokumentumot készítő “szélhámosnő” a kormánypárti lapok szerint. Vagy a német örökösnőre gondoltak, bár akkor róla még nem is lehetett tudni, hogy kicsoda, csak később, első nyilatkozatában említette őt Kósa. Ha viszont az iratot valóban készítő közjegyző-helyettes Dr. Reviczky Renátára gondoltak, az erős állítás, ráadásul a hölgy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértőjeként évek óta rendszeres nyilatkozója az Origónak.

Ennyi pénz már nincs is

A közjegyzői okiratban említett 4,3 milliárd euró mai árfolyamon 1349 milliárd forint egészen elképesztő összeg. Kérdés, ha valakinek ennyi pénze van, miért nem bízza befektetési bankárokra, ezzel foglalkozó szakemberekre, miért éppen magyar államkötvényt akar venni rajta, és miért éppen a kormánypártnak a pénzügyekben ilyen szinten járatlan vezető politikusát bízná meg ezzel a feladattal. Akárhogy is,

az összeg nagyságrendjének érzékeltetésére álljon itt néhány példa:

1349 milliárd forint

  • a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor OTP-vezér 1,1 milliárd dollárra taksált vagyonának csaknem a négyszerese
  • alig kevesebb, mint a teljes magyar egészségügy éves költségvetése: 2018-ban az állam az egészségügyre 1660 milliárd forintot költ
  • a kampányban az MSZP által bevetett 13. havi nyugdíj összege, évi 360 milliárd forint is 3,7-szer kijönne ebből a pénzből
  • a kampányban Orbán Viktor által ígért 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány és 12 ezer forintos rezsijóváírás összesen 50 milliárd forintos költségvetési forrásigénye is 27-szer kitelne belőle
  • négyszer is fel lehetne építeni annyi stadiont belőle, ami az Orbán-kormány 2010-2020 közötti terveiben szerepel, mert ezek összköltsége csak 349 milliárd

Ami Kósa állítását illeti az állítólag örökölt vagyonról, a hvg.hu utánanézett, és kiderítette, hogy ekkora örökség nem volt az utóbbi években Németországban. Összesen 21 embernek volt ott a kérdéses időszakban ekkora vagyona, de a szerződéskötés előtt egyik sem halt meg, és az ilyen hatalmas örökségek általában nem készpénzben vannak, hanem jobbára részvényekben.

Atombombára várva: Soros, Simicska vagy valaki más dobja le? Ha ledobja…

Atombombára várva: Soros, Simicska vagy valaki más dobja le? Ha ledobja… A korábbi hónapokban többször téma volt a sajtóban, hogy kényes – korrupcióval és külföldi bankszámlákkal kapcsolatos – ügyek kerülnek elő a Fidesszel kapcsolatban. Hol Simicska Lajos neve, hol titokzatos külföldi megbízóké vetődött fel a hírekben.