Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az amerikai elnök hirtelen kirúgta az amerikai külügyminisztert: idiótázás és Észak-Korea is az okok között lehet

Az amerikai elnök hirtelen kirúgta az amerikai külügyminisztert: idiótázás és Észak-Korea is az okok között lehet

Twitteren jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy leváltotta külügyminiszterét, Rex Tillersont. Trump egyben azt is közölte, hogy Tillerson utódja Mike Pompeo, a CIA igazgatója lesz, aki “fantasztikus munkát fog végezni”.

A CIA következő vezetőjének Gina Haspelt nevezte ki, ő az első nő ezen a poszton.

Rex Tillerson mindössze egy évig töltötte be az amerikai diplomácia legmagasabb tisztségét. Ezalatt is

rengetegszer keveredett vitába Trump elnökkel,

aki többször is támadta saját beosztottját a Twitteren. A 65 éves külügyminiszter távozása az eddigi legjelentősebb változás a bő egy éve hivatalban lévő elnök kormányában. Tillerson az Exxon Mobil olaj- és gázcég éléről érkezett a politikába, és távozásáról már ősszel találgatások jelentek meg, miután nyilvánosságra került, hogy állítólag idiótának nevezte az elnököt.

Rex Tillerson egy évig volt az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

A Fehér Ház közleményben is megerősítette a váltást,

magyarázatot azonban nem adott a döntésre.

A CNN amerikai hírtelevíziónak egy washingtoni illetékes azt mondta, hogy Trump már pénteken közölte döntését a külügyminiszterrel.

„Az elnök úgy gondolta, hogy most jött el az ideje a váltásnak, hiszen nemsokára tárgyalóasztalhoz ülnek Észak-Koreával és több kereskedelmi tárgyalásra is sor kerül” – mondta a forrás.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.