Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az oroszok bekérették a brit nagykövetet, tiltakozó jegyzéket adtak át neki

Az oroszok bekérették a brit nagykövetet, tiltakozó jegyzéket adtak át neki

„Nagy-Britanniának tudatában kell lennie azzal, hogy a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ügye miatt bejelentett szankciófenyegetések nem maradhatnak válasz nélkül” – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán bekérette a brit nagykövetet, Laurie Bristow-t, akinek Vlagyimir Tyitov külügyminiszter-helyettes tiltakozó jegyzéket nyújtott át.

Tyitov azt is közölte Bristow-val, hogy Moszkva mindaddig nem válaszol a brit ultimátumra, amíg nem kap mintát abból a vegyszerből, amellyel Szkripalt és a lányát Angliában a brit vizsgálat szerint megmérgezték, és amíg Nagy-Britannia nem kezd a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezménnyel összhangban cselekedni. Mint mondta, a nemzetközi szerződés közösen lefolytatott vizsgálatot feltételez, amelyre Moszkva készen áll.

Az orosz külügyminiszter-helyettes a brit hatóságok fellépését “nyíltan provokatív jellegűnek” nevezte, és elismételte, amit az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov már elmondott a mai napon: Oroszországnak nem volt része a március 4-én Salisburyben történt incidensben.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától arra a brit állításra, amely szerint “nagyon valószínű”, hogy Oroszország áll Szkripal és lánya angliai megmérgezése mögött.

Theresa May miniszterelnök kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kormány azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Bristow a Reuters hírügynökségnek a Tyitovval folytatott megbeszélését megelőzően megerősítette, hogy London a mai, keddi nap végéig továbbra is magyarázatot vár Moszkvától arra, hogy hogyan jutott el az ideggáz a mérgezés helyszínére, az angliai Salisburybe.

A diplomata megerősítette, hogy May miniszterelnök szerdán tesz majd bejelentést arról, kit tart felelősnek az incidensért.

(MTI)