Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az IKEA alapítója a fél vagyonát (5 500 milliárd forint) Észak-Svédország vállalkozásaira hagyta

Az IKEA alapítója a fél vagyonát (5 500 milliárd forint) Észak-Svédország vállalkozásaira hagyta

Vagyona felének elajándékozásáról rendelkezett végakaratában Ingvar Kamprad, az IKEA idén januárban 91 évesen elhunyt alapítója.

Az üzletember vagyonát 362 milliárd svéd koronára (11 084 milliárd forint) becsülte 2017-ben a Bilan című svájci gazdasági magazin.

Megdöbbentően jófejség Kampradtól, hogy vagyonának felét Észak-Svédország (Norrland) üzleti vállalkozásainak felvirágoztatására ajánlotta fel végrendeletében, a fennmaradó másik felét pedig négy gyermeke örökli.

“Ingvar Kampradot mindig is érdekelte Norrland, gyakran ellátogatott az országrészbe. Lehetővé akarta tenni az emberek számára, hogy ott élhessenek, és ne kelljen elmenniük” – mondta a Dagens Nyheter című svéd napilapnak Per Heggenes, az IKEA Alapítvány vezetője, aki elsőként ismertette Kamprad végrendeletének tartalmát.

Nem sokkal az IKEA alapítójának januárban bekövetkezett halála után XVI. Károly Gusztáv svéd király az üzletembert méltatva azt mondta, Kamprad “segített megismertetni Svédországot a világgal”.

Az üzletember Svájcban élt az 1970-es évektől egészen 2014-ig, amikor is visszaköltözött szülőhazájába, és a Smalandban fekvő Almhultban telepedett le. Azon a településen, ahol 1943-ban megalapította a lakberendezést forradalmasító IKEA vállalatot – a név az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből tevődik össze -, amelynek főhadiszállása még ma is ott működik.