Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rogán szomszédja gyanúsan nyert százmilliós megbízásokat állami cégtől

Rogán szomszédja gyanúsan nyert százmilliós megbízásokat állami cégtől

Csetényi Csaba, Rogán Antal propagandaminiszter szomszédjának két cége összesen 617 millió forintnyi megbízást nyert el a Miniszterelnökség egyik háttérintézményének két közbeszerzésén – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményekből. A tendereket a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. írta ki.

Két külön közbeszerzésről van szó, de mintha csak egymás tükörképei volnának. Mindkettő két részből áll, mindkettőt ugyanolyan felállásban nyerték meg Csetényi cégei, mindig forintra pontosan a becsült árért, mindig ugyanazokkal az alvállalkozókkal, és ugyanazokkal a versenytársakkal szemben.

Első közbeszerzés:

  1. rész: kreatív tervezési és gyártási feladatok, nyomdai feladatok, médiavásárlás 258 000 506 forintért. A győztes: Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. Alvállalkozó: Print Agency Kft.
  2. rész: PR feladatok, rendezvényszervezési feladatok, közvélemény- és piackutatás 82 991 405 forintért. Győztes: Network 360 Reklámügynökség Kft. Alvállalkozó: Századvég Politikai Iskola Alapítvány.

Második közbeszerzés:

  1. rész: kreatív tervezési és gyártási feladatok, nyomdai feladatok, médiavásárlás 222 007 873 forintért. Győztes: Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. Alvállalkozó: Print Agency Kft.
  2. rész: PR feladatok, rendezvényszervezési feladatok, közvélemény- és piackutatás 54 369 744 forintért. Győztes: Network 360 Reklámügynökség Kft. Alvállalkozó: Századvég Politikai Iskola Alapítvány.

A végösszeg: 617 369 528 forint, a megrendelő az összeg 70 százalékának elköltésére vállalt garanciát.

Versenyben volt mindkét közbeszerzésen:

  1. Insomnia Reklámügynökség Kft.
  2. PlanB Magyarország Kft.

Nem hajol el az állami megbízások elől

Csetényi Csaba enyhén szólva nagy sikerrel indul kormányzati és állami megrendelésekért. Ott van elsősorban a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 25 milliárdos keretszerződése, amin keresztül a közintézmények kommunikációs szolgáltatásokra szerződhetnek. A NKOH három konzorciummal szerződött:

  • Csetényi Csaba Network 360 – Affiliate Network tandemje,
  • A New Land Média Reklám Kft. és Loung Design Kft. által alkotott konzorcium, mindkét cég tulajdonosa Balásy Gyula,
  • A Trinity International Communications Kft., a Young and Parners Komunikációs és Tanácsadó Kft. és a Sprint Nyomdaipari Szolgáltató és Ügynöki Kft. alkotta konzorcium. A Trinity és a Young Kuna Tibor nevéhez köthető, ő 2003 és 2008 között a Fidesz-frakció kabinettitkára volt és Szijjártó Péter külügyminiszter barátjaként emlegetik.

Bár a közpénzes píár-tendereken az utóbbi időben a Balásy-érdekeltségek vannak nyerőben, összességében még Csetényi cégei vezetnek. Az Affiliate Network és a Network 360 2014 óta nagyjából 23 milliárd forint állami megbízást nyertek, ők intézték a “Tudta?” és az „Üzenjünk Brüsszelnek” kampányát is a kormánynak, írta még júniusban a 444. De 2016. óta a Network 360 csinálja például a paksi bővítés projektcége, a Paks II. rendszeres közvélemény-kutatásait.

A Századvég alvállalkozóként vesz részt

A történet többi szereplője közt is akad ismerős. A Századvég a Fidesz házi elemzőközpontja és közvélemény-kutatója.

A PlanB Magyarország Kft-ről (korábban: PlanB-Media Kft.) a 444 írt részletesen még 2016-ban. A cég társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője Woth Márton volt akkoriban, aki Gulyás Gergellyel és Loppert Dániellel megalapította a Fidesz Ifjúsági tagozatát.

A Lechner Tudásközpont “az elektronikus építésügy, az építészet, az intelligens városi szolgáltatások és a térségi tervezés képviselője Magyarországon” – olvasható a központ honlapján. A Miniszterelnökség háttérintézményeként “szaktudásával támogatja a kormány építészetpolitikáját”.