Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Musk szerint egy hajszálon múlt, hogy a Teslája eljutott az űrbe

Musk szerint egy hajszálon múlt, hogy a Teslája eljutott az űrbe

2008 borzasztóan nehéz volt mind a Tesla, mind a SpaceX számára, túlélésük „egy hajszálon múlt” – mesélte Elon Musk, a két cég alapítója egy amerikai konferencián. A SpaceX Falcon 1 rakétája harmadszor vallott kudarcot, a Tesla pedig majdnem csődbe ment pár nappal karácsony előtt.

Ekkoriban Musknak mindössze 40 millió dollárja maradt a PayPal eladásából – emlékeztet a BBC. „Választanom kellett, hogy beleteszem az egészet az egyik cégbe, és akkor a másik biztosan meghal, vagy elosztom a pénzt a két cég között, és akkor lehet, hogy mindkettő meghal. Ha valaminek a felépítésébe fekteted az energiád, akkor az a gyermeked, úgyhogy

nem tudtam választani. Elosztottam a pénzt a kettő között, és hála az égnek mindkettő megmaradt”

– mondta Musk.

A SpaceX épp nemrég könyvelhetett el egy komoly eredményt, Falcon Heavy nevű űrrakétájának tesztfelbocsátása sikeres volt. Elon Musk nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy csináljon egy kis reklámot a Teslának, a Falcon Heavy tesztrakománya egy Tesla Roadster volt. Ha bármelyik cég csődbe ment volna, akkor most nem keringene egy piros autó a Nap körül.

Musk egyébként alapból nem sok reményt fűzött a két cég jövőjéhez. „A SpaceX és a Tesla sikerének valószínűségét is 10 százalék alá taksáltam.

Az elején, 2002-ben még a saját barátaimnak sem engedtem, hogy befektessenek,

mert nem akartam elveszteni a pénzüket.”

A Tesla nem halt meg. Még

Egyébként a SpaceX nem csak, hogy életben maradt, de sikeres cég lett, és valószínűleg az eddigieknél még nagyobb sikerek várnak rá. A Falcon Heavy a jelenleg üzemben álló legerősebb rakétarendszer, ráadásul a Falcon rakéták a versenytársakhoz képest nagyon olcsók, így megrendelésben nincs, és nem is lesz hiány.

A Tesla már más lapra tartozik. 2017 utolsó negyedévét 675,4 millió dollár veszteséggel zárta.

A Tesla rendszeresen veszteséges, de ilyen rossz negyedéve még sosem volt.

2016 utolsó negyedévében a veszteség 121 millió dollár volt. A 2017 végi veszteség nagy része annak köszönhető, hogy a cég rengeteg pénzt ölt bele a Model 3 nevű új kocsi gyártásának felfuttatásába. Ami ennek ellenére messze elmarad a kitűzött céloktól. 2017 őszén a Tesla azt közölte, év végén már 5 ezer darab Model 3 fog legördülni a gyártósorról (korábban még optimistábban voltak). Jelenleg azt ígérik, 2018 júniusának végére lesz meg a heti ötezres darabszám, március végén még csak heti 2 500-nál fognak tartani. A cég 2017 utolsó negyedévében mindössze 2 425 darab Model 3-at gyártott le.

Ahogy a dolgok állnak, szerencsével 2018 egészében elérhetik a 150 ezer legyártott példányt. Ami nagyon kevés, már ahhoz képest, hogy a Model 3 bejelentése után közel félmillió potenciális vevő jelentkezett be a kocsira ezer dolláros letéttel (azt nem tudni, a várólista azóta mennyivel lett rövidebb).