Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt is megéltük: Mészáros Beatrix őstermelő lett, és takaros kis uniós pénzt nyert

Ezt is megéltük: Mészáros Beatrix őstermelő lett, és takaros kis uniós pénzt nyert

A felcsúti polgármester legidősebb lánya 24,7 millió forint uniós forrást nyert gabonaszárító építésére, korszerűsítésére.

Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix őstermelőként is hasít az uniós támogatások megszerzésben. Az uniós pályázatokat monitorozó Széchenyi 2020 oldalon a napokban jelent meg az az eredményközlés, amely szerint a felcsúti polgármester legidősebb lánya őstermelőként húzott be egy 24,75 millió forintos támogatást. A közzététel persze elég szűkszavú – annak ellenére, hogy a támogatási döntés tavaly december 18-án született, vagyis idő lett volna részletezni.

A megjelentekből az derül ki, hogy a pénzt egy alapanyagtároló siló építésére nyerte el, amely projektet „Mészáros Beatrix őstermelőnél” végeznek el.

Némi részletet csak egy másik mondat árul el. E szerint egy kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építéséről, korszerűsítéséről van szó. A beruházás helyszíne Felcsút. Ez az összeg azért nem fedi le teljesen a beruházást, hiszen a közölt adatok szerint az 49,5 millió forint. E szerint a gabonaszárító pontosan 50 százalékát uniós forrásból finanszírozza Mészáros Beatrix. Ezzel egyébként a honi szupervállalkozó lánya a maximumot vitte el, ugyanis a VP2-4.1.2-16-os kódszámú felhívás dokumentumai szerint egy kandidáló a projekt 50 százalékára „jogosult”.

Persze nem minden esetben,

s micsoda szerencse, hogy a fejlesztés Felcsúton történik! A pályázati kiírás szerint ugyanis a támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50 százaléka.

A kiírás szerint azonban az 50 millió forint egy másik szempontból is figyelemre méltó. Az igénylőnek ugyanis a projekthez üzleti tervet kell benyújtania. Igen ám, de nem mindegy milyet! Ötvenmillió forintos beruházási összeg alatt a beadáshoz elegendő egy egyszerűsített üzleti terv is, e fölött viszont részletes üzleti terv benyújtása kötelező.

Ez azért sem mindegy, mert az elbírálási lap – pályázatban közölt adatai szerint – az üzleti terv minőségére a 100 pontból 55 lehetett kapni. Vagyis nagyon nem mindegy milyen jövőképet nyújtott be a szubvencióra vágyó.

Az MTI egyébként tavaly karácsony előtt adott hírt éppen ezen mezőgazdasági uniós programról. Akkor jelezték, hogy olyan nagyszámú – összesen 838 – pályázat érkezett be, amelynek hatására az eredetileg tervezett 19,68 milliárd forintos keretösszeget 38 milliárd forintra emelték. Ezek alapján nem nehéz kiszámolni, hogy az átlagos projektméret kicsivel meghaladja a 45 millió forint összeget.

Ennek kapcsán egy az agráriumra és a mezőgazdasági pályázatokra is rálátó forrásunk megjegyezte:

egyáltalán nem mondható tipikusnak egy őstermelő indulása ezen a „tenderen”.

Őstermelők ugyanis egy adóévben jellemzően évi 8 millió forintos árbevétel alatt maradnak, miután ez egy adózási határ. Ha ez nem lépik túl, akkor kedvezményesen adóznak. Őstermelők amúgy is jellemezően szerényebb árbevétellel rendelkeznek.

Ha ezt a 8 millió forintos összeghatárt vesszük figyelembe – folytatta a gondolatmenetet –, akkor az a jelenlegi 50 ezer forintos búzaárak mellett évi 160 tonna gabona betárolását és szárítását jelenti. Ezt a mennyiséget figyelembe véve „totálisan gazdaságtalan” egy őstermelőnek ilyen gabonaszárítót működtetni. Alighanem itt más tételek lesznek – fogalmazott. Lesz itt munkája a szárítónak, csak a nullák nem stimmelhetnek a sor végén – tette hozzá egy mosoly keretében.

Ide kapcsolódóan annyit jegyeznénk meg, hogy – amiként korábban a Zoom.hu beszámolt róla – a szintén uniós pénz felhasználásával felhúzott mangalicatelep mellé Mészáros Lőrinc Felcsútra egy húsfeldolgozót is épít. Erre a beruházásra összesen 331,5 millió forint uniós forrás kapott mezőgazdasági cége, a Búzakalász 66 Kft. Ezen felül a vállalkozás „a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére” kapott egy 60 millió forintot tételt is, szintén EU-s keretből.