Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Monty Python beájulna attól, ami a Budapest-környéki Törvényszéken történt

A Monty Python beájulna attól, ami a Budapest-környéki Törvényszéken történt

Minden korábbi vallomását visszavonta az úgynevezett Oszter-perben hétfőn a soha el nem készült ÁVH-s film producere, K. Sándor Izrael, aki új vallomást is tett. 

Hétfőn K. Sándor Izrael vádlott vallomásával folytatódott a sajtóban Oszter-perként emlegetett büntetőeljárás.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint K. Sándor Izrael producer, Oszter Sándor színész és Busch Béla volt egyetemi tanár, sztárügyvéd – aki egykor Habony Árpádot is képviselte a sajtó elleni személyiségi jogi pereiben – mintegy

70 millió forintot csalt ki V. Tamás vállalkozótól, aki ellen még évekkel ez előtt 50 milliós adócsalás miatt indult eljárás.

Azt ígérték neki, az illetékes bíró lefizetésével elintézik, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia.

Film vs. kenőpénz

Hiába fizetett ki azonban V. Tamás tízmilliókat segítőinek, adócsalási ügye csak nem oldódott meg. Végül V. Tamás tett feljelentést önmaga és az őt lehúzó társaság ellen. Feljelentésében lényegében beismerte, hogy az ügyében eljáró Cserni János bíró befolyásolásának (megvesztegetésének) céljából milliókat fizetett K. Sándor Izraelnek és az ő kapcsolatainak, köztük Oszternek és Buschnak. Mindezek után V. Tamás és az őt tízmilliókkal lenyúlók immár egymás mellett ülnek a vádlottak padján.

K. Sándor, Oszter és Busch persze merőben más történettel állt elő a nyomozás során, majd később a perben is. Szerintük soha egy szó sem esett semmiféle vesztegetésről. V. Tamás egy, Rákosi Mátyás rettegett pártfőtitkár honvédelmi miniszteréről,

Farkas Mihályról készülő filmet támogatott a nekik átadott tízmillióival.

A filmben Oszter Sándor alakította volna Farkas Mihályt, Busch Béla pedig jogi tanácsokkal segítette volna a produkciót, hogy a stáb megkapja a film elkészítéséhez remélt és nélkülözhetetlen támogatást.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

K. Sándor Izrael vallomásából nem derült ki, hogy kitől kértek támogatást. Hol a filmalapot emlegette, hol Andy G. Vajnát, hol a médiahatóságot. Amikor a bíró rákérdezett, hogy akkor végül is ki finanszírozta volna a filmet, azt mondta, pontosan nem tudja, ő az ilyesmihez nem ért, el sem olvasta a papírokat, amiket aláírt. (Mentségére legyen mondva, korábban azt sem tudta, mit örökölt édesapja után, hogy vannak-e ingatlanai. Nem tudta megmondani, hogy nős-e, mivel az USA-ban kötött házasságot, s érvényes-e itthon az amerikai PHD-je.)

Az ÁVH-s film végül nem készült el. Hogy miért nem, arra több magyarázata is volt a bíróság előtt K. Sándor Izraelnek. Egyszer azt mondta, hogy az állami támogatás elmaradása okozta a bukást. Máskor azt, hogy ez a kormányzat nem akart egy ilyen filmet, ezért politikai okokból nem támogatta. Később pedig Osztert hibáztatta a kudarcért, mert a színész átírta a forgatókönyvet, jelentősen megváltoztatva az általa megálmodott film képi világát.

És mert akkoriban állandóan ivott; volt, hogy meg sem ismerte őt.

Oszter vallomása és folyosói nyilatkozatai alapján azonban úgy fest, a filmnek valójában soha nem volt kész és elfogadott forgatókönyve. Oszter a saját pénzén íratott egyet változatot K. Sándor Izrael ötlete nyomán, illetve maga Oszter is írt egy lehetséges verziót, állítólag azok alapján húsz nap alatt készült is néhány próbafelvétel.

Bosszúból hazudott

K. Sándor Izrael eddig nem tett vallomást a bíróság előtt. A per kezdetén a nyomozati vallomásait olvasta fel a bíró. Azok is meglehetősen zavarosnak tűntek, de a hétfői vallomás fényében tényként kijelenthetjük: bizonyosan nem az ügyészség jegyzőkönyvezte összefüggéstelenül a producer szavait.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

K. Sándor Izrael mindenekelőtt közölte, hogy minden korábbi vallomását visszavonja. Beismerte, hogy

hazudott, amikor Oszter Sándorra és Busch Bélára terhelő vallomást tett.

„Remélem, még nem késő elmondani az igazságot” – tette hozzá.

Ami ez után következett, attól a Monty Python is beájulna. Az öttagú bíró tanács tagjaink kívül senki nem bírta komoly arccal végighallgatni azt az – idézet K. Sándor Izraeltől – „ökörség-armageddont”, amit ez után a bíróságra zúdított. (Mivel a vallomása összefüggéstelen állítások, vádaskodások és magyarázkodások halmaza volt, csak az értelmesnek tetsző mondatokat és állításokat emeljük ki belőle).

 • Pszichiátriai kezelés alatt állok. Nem vagyok képes egyszerre sok dolgot felfogni és összefüggéseiben kezelni.
 • Nem vagyok otthona számok világában, nem értek a joghoz, a szerződéseket nem szoktam elolvasni.
 • Átélem a filmeket, és olykor a valóságot is filmként élem meg, ezért nem mindig tudom, hogy ami éppen körülöttem van, az egy film jelenete-e vagy maga a valóság.
 • V. Tamás a barátom, de ő bolond. Egyszer egy, életében valami komoly díjat nyert döglött tyúkhoz beszélt előttem hosszasan.
 • V. Tamásnak üldözési mániája van, folyamatosan az internetet böngészi és mindenféle összeesküvés-elméleteket gyárt. Én mindig meghallgattam, mert egyszer azt mondta nekem, hogy ha nem rendeződnek a dolgai, öngyilkos lesz. Nem akartam, hogy végezzen magával, inkább ráhagytam a hülyeségeit.
 • Szerintem azért adott nekem egyszer a felesége több százezer forintot, azt már nem tudom, hogy mire, csak azt, hogy többet, mint kellett volna, hogy viseljem el a férjét.

  Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

 • Én voltam V. Tamás vezérlő csillaga. Sajnos lezuhantunk.
 • V. Tamás azért támogatta a filmemet – bírók megvesztegetéséről szó sem volt –, mert meg akart ismerkedni a filmes üzleti világgal.
 • Oszter el akarta lopni a filmötletemet, ezért változtatta meg a tervezett film képi világát.
 • Andy G. Vajna is el akarta lopni a filmemet, de sikerült még időben jó nagy hírverést csinálni a bulvársajtóban a produkciónak, ezért már nem tudta ellopni.
 • Hálás vagyok az ügyészségnek az eljárásért, mert most már szakszerű pszichiátriai kezelést kapok. Szerintem a korábbi gyógyszerezésem nem volt megfelelő.
 • (A közte és V. Tamás között folyt lehallgatott telefonbeszélgetésekre reagálva) Bíró úr, itt két elmebeteg elbeszél egymás mellett, nagyon sajnálom, hogy az ügyészség komolyan vette.
 • Ebben az ügyben mindenkinek elment az esze. Nekem is.
 • V. Tamás gyakran hivatkozott magas rangú rendőr kapcsolatára, dobálódzott a milliókkal, amiket szárügyvédeknek meg az isten se tudja, ki mindenkinek fizetett ki, akik majd elsimítják az ügyét. Aztán feldobott még húszmilliót, amikor lecsukták, hogy segítsünk neki.
 • V. három tételben harmincmillió forintot adott át nekem, amit én tovább adtam Oszter Sándornak a forgatókönyv fejlesztésére.
 • Oszter, aki egyébként napi 250 ezer forintért dolgozott, azért nem emlékszik arra, hogy hányszor vittem neki pénzt és hogy mennyit, mert akkoriban mindig részeg volt. Egyszer átadtam neki tízmilliót, készpénzben, mert a filmes világban csak észpénzben lehet fizetni, és másnap még ott volt az összes pénz Oszter piros kanapéján.
 • Soha nem vittem semmiféle iratot Oszter Sándornak. Ha vittem is, nem tudom, mit, mert nem olvastam el egyiket sem.
 • Bosszúból terheltem be (vallott hamisan) Oszter Sándort és Busch Béla professzor urat, amiért Oszter alkoholizmusa meghiúsította filmet.
 • Azért terheltem be Oszter Sándort, mert annak idején nekem is jót tett az ellenem indított büntetőeljárás, kimozdított abból az állapotomból, amiben akkor voltam.
  K. Sándor Izraelt korábban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen egy év hat hónap, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte felbujtóként elkövetett testi sértésért. A mostani perben eljáró tanács elnöke ismertette a korábbi ítélet lényegét. Eszerint, adócsalás miatt folyt K. Sándor Izrael ellen büntetőeljárás, és közben ő közvetítő útján megbízta Tasnádi Pétert, hogy akadályoztassa meg, hogy Cs. Cs. tanú terhelő vallomást tegyen ellene. Tasnádi arra utasította az egyik emberét, hogy szúrja lábon a tanút.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Hol volt a piros kanapé?

K. Sándor Izrael reggeltől kora délutánig folyamatosan beszélt, majd az ebédszünet után közölte, hogy fáradt, nem kíván több kérdésre válaszolni.

Csak a rend kedvéért szögezzük le: K. Sándor Izrael jogilag beszámítható. A vallomásában feltűnő ellentmondásokkal a bíróság várhatóan szerdán szembesíti, már ha addig meg nem gondolja magát, és még hajlandó lesz válaszolni a neki szegezett kérdésre.

Annyi azonban már most bizonyosnak látszik, hogy

Oszter Sándornak (vallomása szerint) nincs piros kanapája, és nem kapott 25 millió forintos gázsit

K. Sándor Izraeltől. Csak kétmilliót adott neki a producer, azaz azt a pénzt kapta vissza, amit Oszter korábban saját zsebből kifizetett egy profi forgatókönyvírónak, hogy írja meg a film forgatókönyvét.

A tárgyalás szerdán folytatódik. Az ügyész újabb bizonyítékokat ígért.