Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meglepetések Karácsony Gergely árnyékkormányában

Meglepetések Karácsony Gergely árnyékkormányában

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje bemutatta árnyékkormányát: tárcát kap Mellár Tamás, Andor László, és Wittinghoff Tamás is.

Karácsony Gergely szerint az általa képviselt szövetség felkészült arra, hogy Magyarország mindenkinek a közös otthona legyen.

Szerinte nem kérdés, hogy „Orbán megy”.

A Fidesznek, az Orbán-kormánynak csak alternatívája van – tette hozzá Karácsony Gergely.

Egészségügy, oktatás, szociális ellátás

Az egészségügyi tárcát az árnyékkormányban Komáromi Zoltán kapta. Az orvos-politikus szerint az egészségügyi ágazatnak szüksége van egy önálló minisztériumra, hogy képviselhesse a szakma érdekeit. Komáromi szerint az egészségügyi dolgozók számára nagyobb anyagi megbecsülést kell nyújtani, ehhez

az uniós átlagra kell emelni az egészségügy finanszírozását.

Mint mondta, olyan világos értékrenddel bíró, de pártoktól független személyeket választott a csapatba, akik már sokat tettek saját szakterületükön az országért, hangsúlyozva, hogy a hódmezővásárhelyi választás eredménye megmutatta, az emberek mást akarnak, és nemet mondtak az elmúlt nyolc év politikájára.

Karácsony Gergely visszaállítaná a oktatási tárcát, amit Daróczi Gábor művelődésszervező, az oktatási minisztérium korábbi miniszteri biztosa kapna. Daróczi elmondta, hogy az oktatásban biztosítani kell a tanítás szabadságát. Tervei szerint a GDP 6 százalékát kell költeni az oktatásra, valamint meg kell szüntetni a finanszírozási különbségeket az állami és az egyházi iskolák között.

Az első diplomát valóban ingyenessé tenné, mindezt úgy, hogy szerinte a Diákhitel 2-t el kell engedni a diákoknak.

Régi-új minisztérium lenne a Karácsony-kormányban a szociális minisztérium is, amelynek első embere Hegyesiné Orsós Éva lehet. „A leendő apparátus legfontosabb feladata a társadalmi integráció megerősítése, pontosabban annak megteremtése lenne” – mondta. Hegyesiné szerint érdemi segítséget kell adni a lakhatási problémák csökkentéséhez.

Adóemelések és adócsökkentések jöhetnek

Fel kell készülni az euró bevezetésére, át kell alakítani a költségvetési gazdálkodást – sorolta teendőit Mellár Tamás, aki az árnyékkormányban a pénzügyminiszteri posztot kapta. Mellár szerint az a legfontosabb, hogy többletforrások jussanak az oktatásra és az egészségügyre egyaránt. A kiadási oldalon megszüntetné a társasági adókedvezmények rendszerét, valamint a Szerencsejáték Zrt.–nél folyó támogatások elosztását.

Mellár szerint a 9 százalékos társasági adót – legalább a nagy cégeknél – emelni kell, így csökkenteni lehetne a rekord magas, 27 százalékos általános forgalmi adó mértékét. „Tűrhetetlen, igazságtalan az egykulcsos személyi jövedelemadó, progresszívvá kell tenni azt” – mondta. A minimálbér környékén minimális adót szednének, az átlagjövedelemnél meghagynák a jelenlegi 15 százalékos kulcsot, míg a magas jövedelmek ennél nagyobb adókulccsal adóznának.

Leállítanák Paks 2-t

Andor László korábbi uniós biztos a foglalkoztatási tárcát kapta az árnyékkormányban, aki egy új munka-törvénykönyv megalkotásával kezdené a munkáját. Andor szerint szükség van egy korszerű foglalkoztatási szolgálatra, amely a munkakeresés mellett az átképzésben is segítséget nyújthatna. „Rengeteg jó példa van a környező országokban” – mondta. Andor szerint meg kell szüntetni a közmunka dominanciáját, ennél értelmesebb foglalkoztatási megoldásokra kell az erőforrásokat fordítani.

A korábban energiapolitikával foglalkozó Ámon Ada zöldminiszter lesz, akinek első lépése lenne a Paks 2-projekt felfüggesztése. Helyette a modern technológiákra épülő energiatermelési módszereket honosítaná meg. „Az energiahivatalnak vissza kell adni a jogosítványait, de meg kell erősíteni a természetvédelmi hatóság jogait is” – tette hozzá.

Újra lenne önkormányzati minisztérium, amelynek vezetést Wittinghoff Tamás, Budaörs jelenlegi polgármestere kapná győzelem esetén. Wittinghoff szerint vissza kell adni a helyi közösségeknek az önkormányzatiság jogát. „A jelenlegi kormány mindent esztelenül centralizált, az egészségügyben, az oktatásban és az önkormányzatoknál egyaránt, ezt a folyamatot kell megfordítani. Őrült lépés volt azon iskolák államosítása, ahol magas szinten folyt az oktatás” – mondta.

Mint az látható egyetlen ismert pártpolitikus sem került be az árnyékkormányba – ami szintén meglepetés. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt két mondattal nyitva hagyta ezt a kérdést: mondván a csapata még bővülni fog, hisz koalíciós kormányzásra készül a demokratikus pártokkal. Hozzátetette:

az embereket szolgává tevő uralkodás helyett az embereket szolgáló kormányzást ígér választási győzelmük esetére.