Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Cifra paloták: mellbevágó extrémitások futnak a hazai ingatlanpiacon

Cifra paloták: mellbevágó extrémitások futnak a hazai ingatlanpiacon

Akad olyan ingatlan, ahol a két hirdetésben szereplő ár közötti különbség meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Ember legyen a talpán, aki lakásvásárlási szándéka esetén rendet vág magának a hazai ingatlanhirdetési piacon. Az aligha meglepő, hogy lehetnek árkülönbségek – különféle ingatlanhirdetések között – ugyanarra a házra, lakásra feladott vevőcsalogatók között. Ám a legnagyobb különbség, amit láthatunk, több mint mellbevágó.

A hazai ingatlanhirdetéseket monitorozó Arminimum.hu lapunk kérésére készített egy adatsort a piac ilyen típusú extremitásairól, s az oldal gyűjtése szerint

ugyanarra az ingatlanra feladott legalacsonyabb és legmagasabb ár közötti legdurvább eltérés ma több mint 1,7 milliárd forint.

Egészen pontosan 1 726 706 800 milliárd forint! Ha tehát valaki rossz hirdetésre csap rá, ennyivel kevesebb maradhat a számláján, legalábbis az alkudozást kivételesen rossz pozícióból kezdheti meg.

A szóban forgó ingatlan a VI. kerületben található Tildy Palota. A patinás épületet Feszty Adolf építész tervei szerint és irányításával építették 1881 és 1883 között Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között volt a Koháry család, valamint több szász-coburg-gothai herceg – áll az egyik ajánlóban. Később, 1945 és 1946 között itt élt Tildy Zoltán, Magyarország miniszterelnöke. A felújítás során „a legmagasabb igényeknek megfelelve, négy darab luxuslakást” alakítottak ki. „A lakásokban a konyhák, gardróbszobák és vizes blokkok egyedi gyártású, kézi faragású, aranyozott bútorokkal beépítettek. Az épületben három darab ajtó, a díszterem és a földszinti kápolna műemléki védettséget élvez, így ennek megfelelően újult meg.”

Ennek megfelelően persze az ára sem hétköznapi: 5,3 milliárd forintért lehet hozzájutni. Csakhogy létezik olyan élő hirdetés is, amelyben 7 026 706 800 forintért kínálják a házat. Márpedig az eltérés – mint fentebb leírtuk – elhanyagolhatónak semmiképpen sem nevezhető.

Ezzel azonban nem ér véget a furcsaságok sora.

Az Árminimum káoszindexe jelenleg 25 százalékon áll, ami egyébként azt mutatja, hogy a hirdetések hány százalékánál találnánk olcsóbb hirdetőt ugyanarra az ingatlanra.

Eszerint pedig valóban érdemes jól körülnézni, mert sokba kerülhet a hanyagság.

Nagy eséllyel találhatunk is, ha keresünk. A statisztika szerint ugyanis március elején átlagosan 13 hirdetés fut olyan ingatlanok esetében, amelyeket többen is eladásra kínálnak. Itt is akad egy abszurdnak tűnő adat. Egy XIV. kerületi társasházi lakás esetében ugyanis jelenleg 146 különböző hirdetés fut: ezzel pedig rekorder a honi ingatlanpiacon a Bánki Donát utcai „élettér”.

Abban persze nem sok meglepetés van, hogy Budapest az a hely, ahol a legtöbb eladási lehetőséget adnak fel ugyanazon lakásokra. Ebben a közeli és a távolabbi jövőben sem sok változás várható, hiszen a lakáspiac messze a fővárosban a legerősebb az országban.

Az oldal adatai azonban nem csak az elérhetetlen távolságba mutatnak számokat. Gyűjtésük szerint az egyszeri lakásvásárlónak sem árt észnél lenni, miután az átlagos árkülönbség március elején a több hirdetéssel futó ingatlanok esetében 3,5 millió forint volt. Ha ez az összeg a családi kasszában marad, akkor azt azért – sajnos – a legtöbb magyar háztartás észrevenné.