Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Feljelentést tett Polt Péteréknél Berkecz Balázs a pécsi Elios-os közbeszerzés miatt

Feljelentést tett Polt Péteréknél Berkecz Balázs a pécsi Elios-os közbeszerzés miatt

A politikus a pécsi LED-lámpák árnyékában tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, szerdán a Legfőbb Ügyészségen megtette a feljelentést csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt a pécsi közvilágítás ügyében. Azt is elmondta, a 2014-es közbeszerzés nyertese ugyanaz az Elios Zrt. volt, amelynek az ügyében már nyomoznak az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) jelentése kapcsán.

Berkecz rámutatott, az OLAF a pécsi közbeszerzést nem vizsgálta, mert nem Európai uniós támogatásból, hanem hitelből finanszírozták a felújítást, viszont azoknak az iratoknak az áttekintése nyomán, amelyek nyilvánosak, megállapítható, alapos a gyanú arra, hogy ugyanazok a bűncselekmények történhettek, mint más városokban is. Az Együtt politikusa úgy látja, a közbeszerzések ugyanúgy az Eliosra voltak kiírva, mint a többi nagyvárosban.

A Legfőbb Ügyészséghez egyébként ezt megelőzően nem érkezett feljelentés, de a Baranya Megyei Főügyészséghez, illetve a Központi Nyomozó Főügyészséghez sem – tájékoztatta a Zoom.hu-t dr. Fazekas Géza sajtószóvivő.

A problémás pontok

Mint korábban a Zoom.hu megírta, a pécsi LED-es közvilágítás kiépítésének a tendere kapcsán találtunk több olyan tényezőt is, amilyet az OLAF kifogásolt az Elios által más nagyvárosokban nyert közbeszerzéseknél. Többek közt egyedül a Tiborcz István korábbi cége tudta teljesíteni a tender kiírásában kért feltételeket; a cég egy alvállalkozója részt vett a pályázat előkészítésében és kivitelezésében is, amit tilt a közbeszerzési törvény.

A pécsi ügy pikantériája még, hogy a Pécs hitelből finanszírozta a közvilágítás felújítását, a kölcsön felvételére, pedig a kormánytól kért és kapott engedélyt a városvezetés. Így történhetett az meg, hogy közvetett módon a miniszterelnök vejének a beruházásához, annak megvalósulásához adta a hozzájárulását az Orbán-kormány.

Pécsett is Tiborczékra szabták a világításos projektet, a kormány bólintott

Pécsett is Tiborczékra szabták a világításos projektet, a kormány bólintott Tiborcz István egykori cégével kapcsolatban jelenleg az OLAF-vizsgálat által érintett közvilágítási ügyek vannak napirenden, de akadt olyan közbeszerzése is, amit nem vizsgált az Európai Csalás Elleni Hivatal. Ennek egyszerű oka van: nem EU-s pénzből történt a beruházás.