Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kimatekozták – magyar diákok a világ élvonalában

Kimatekozták – magyar diákok a világ élvonalában

A tizedszer megrendezett Romanian Master of Mathematics elnevezésű versenyen Oroszországgal holtversenyben a második helyen végzett a magyar csapat. A bukaresti versenyen Janzer Orsolya Lili (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 12. osztály) aranyérmet, Gáspár Attila (Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium 12. osztály) ezüstérmet, Matolcsi Dávid (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 11. osztály) 28 ponttal ezüstérmet, Molnár-Sáska Zoltán (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 12. osztály) 26 ponttal ezüstérmet kapott. Az ő eredményükből állt össze a csapat eredménye.

„Ez a verseny nem hivatalosan még az évente megrendezett matematikai diákolimpiáknál is erősebb – mondta a Zoom.hu-nak a magyarok csapatvezetője, Lenger Dániel. Az ELTE doktorandusza elmondta, hogy a versenyen középiskolások (akik zömmel 12-ikesek, de lehetnek akár 10-ikesek is) mérik össze a tudásukat. – A romániai versenyre az előző évi matematikai diákolimpiákon legjobban szereplő országok csapatait hívják meg, így nagyon erős a mezőny. És a szervezők törekednek rá, hogy a diákolimpiánál is erősebb feladatsort állítsanak össze.”

Az idei versenyt az Egyesült Államok nyerte. Bár csapatversenyről beszélünk, ez úgy néz ki, hogy egy-egy országból négy diák indulhat, és a három legjobb eredményét veszik figyelembe a csapatversenyben. Négy témakörben – algebra, kombinatorika, geometria és számelmélet – kapnak összesen 6 feladatot a diákok és kétszer négy és fél óra áll a rendelkezésükre a megoldásra. A feladatok a középiskolai matematikaanyagon alapulnak, a megoldásukhoz általában nem kell semmilyen középiskolai tananyagon túlmutató eszközt használni. Az első félórában a diákok kérdéseket tehetnek fel a feladatokkal kapcsolatban a zsűrinek.

A diákok kiválasztásával kapcsolatban Lenger Dániel elmondta, hogy hogyan jutnak ki a matematikai diákolimpiára a diákok. Négy versenyen vesznek részt és a legjobbak az utolsó kettőn már diákolimpiai jellegű feladatokat oldanak meg. A legjobb hat tanuló a nemzetközi diákolimpián indulhat, a következő hat pedig a közép-európai diákolimpián lehet ott.