Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Annyi vizet találtak egy Naprendszeren kívüli bolygón, hogy Dunát lehetne vele rekesztetni

Annyi vizet találtak egy Naprendszeren kívüli bolygón, hogy Dunát lehetne vele rekesztetni

Nagy mennyiségben találták meg a víz nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörében a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével a NASA kutatói. Bár a kutatók számítottak rá, hogy vizet látnak majd, mégis meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak.
A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a Szaturnuszéval, de háromszor annyi víz található a légkörében – közölte az amerikai űrügynökség.
Bár a Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygók egy csillag körül.

 

„Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerünket”

– idézi Hannah Wakefordot a Hubble honlapján olvasható közlemény.

„Az exobolygók megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük” – mondta a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et.

Jelenleg az exobolygó több mint 20-szor közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz. A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint. A bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a kutatók nagymennyiségű vízpára jelenlétére. A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok használatával egy exobolygónak a jelenlegi technológiával elérhető legteljesebb spektrumú képét sikerült megalkotniuk a szakértőknek.

„Ez a spektrum eddig a legszebb példa arra, hogyan nézhet ki egy exobolygó-légkör” – mondta Wakeford. A kutatók a továbbiakban a NASA 2019-ben az űrbe kerülő James Webb űrteleszkópját tervezik használni, hogy még teljesebb színképet kapjanak. (MTI)