Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A történelmi vb-arany után milliárdokkal dobják meg az olimpiai fejlesztéseket

A történelmi vb-arany után milliárdokkal dobják meg az olimpiai fejlesztéseket

A Központi Maradványelszámolási Alapból csoportosított át hétfőn nyolcmilliárd forintot a kormány. A két legnagyobb tétel kedvezményezetti oldalon a Beruházás Előkészítő Alap 3,217 milliárdja és a Kemény Ferenc Program 3 milliárdja volt – szúrta ki a Zoom.hu.

Az előbbi tételt nehéz beazonosítani, hogy pontosan mire is ment el, utóbbi esetében viszont egyértelműnek tűnik, hogy az előkészítés alatt álló új atlétikai stadionra költik a milliárdokat. Az olimpiai helyszíneket a 2024-es pályázat lemondásától függetlenül megvalósító Kemény-program legnagyobb szelete ugyanis az atlétikai stadion.

Érdekesség, hogy a közlönyben hétfőn megjelent határozat előtt alig néhány nappal nyerte a magyar atlétika első aranyérmét a súlylökő Márton Anita a birminghami fedettpályás vébén. Budapest pedig már tavaly jelezte, hogy megpályázza a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokságot. Ennek kapcsán Orbán Viktor októberben fogadta a nemzetközi szövetség elnökét a Parlamentben.

Ez nem az első, többmilliárdos tétel, amelyik a terület fejlesztésére megy, mert a tavaly karácsony előtti pénzosztáskor a kormány 3 milliárd forintot csoportosított át a stadion, illetve a terület az előkészítésére. Ugyanis nem csak a Rákóczi híd pesti hídfőjéhez, a Kvassay-zsiliphez tervezett atlétikai stadion, hanem a Budapest Xtrém Park – ahol a BMX-pálya és a kajakszlalom-stadion lesz – és az evezős centrum is a fejlesztés része.

Tehát két részletben 6 milliárd forint ment el a projektre, de vannak további tételek is. Hiszen a Kemény Ferenc Program előkészítésére 745 milliót szánt 2016 decemberében a kormány, illetve a az atlétikai stadion környékét 2016-ban már megvette az állam, 16,5 milliárd forintért a Wing Zrt-től. Vagyis összesen bőven 20 milliárd felett járnak a kiadások.

A stadion a tervek szerint 15 ezer férőhelyes lesz, úgy, hogy egy esetleges olimpia vagy világbajnokság idejére 55 ezresre bővíthessék. Várhatóan legalább százmilliárd forintba fog kerülni – bár az alig 10 ezer férőhellyel nagyobb új Puskás Stadion már zajló építése 200 milliárd forintos tétel (Az új atlétika stadionról, amelynek már elkészültek a látványtervei, részletesen itt írtunk.)

Mi az a Kemény Ferenc Program? A 2016. decemberi kormányhatározattal elindított Kemény Ferenc Programban többségében olyan létesítmények előkészítését és 2022-ig történő felépítését határozta el a kormány, amelyek az olimpiai pályázatig fel sem merültek. A Kemény Ferenc-programban ugyanis felépülne Észak-Csepelen, illetve a Kvassay-zsilipnél a Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX, kajakszlalom), a Dunai Evezős Központ, a Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri edzőpályák, fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok és az új Budapesti Teniszközpont; a volt Fővárosi Gázgyár területén az új Budapesti Velodrom; a nagytétényi rendőrségi lőtéren a Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ; valamint Üllőn a Nemzeti Lovas Központ. A létesítmények közül több felépítése fel sem merült volna az olimpiai pályázatunk nélkül: ilyen például a kajakszlalom-pálya; a „vadvízi” kajakban magyar még nem járt az olimpián, és a pálya jellemzően az olimpiák fehér elefántja, ez az a sportinfrastruktúra-fejlesztés, amely még a stadionlázban égő kormánynak sem jutna magától eszébe.