Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar katonai költségvetés másfélszeresét költenék el titokban

A magyar katonai költségvetés másfélszeresét költenék el titokban

A választások előtt harminc nappal, váratlanul úgy döntött az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes többsége: 650 milliárd forintnyi honvédségi megrendeléshez ad közbeszerzési alóli mentességet. Vagyis ekkora összeget költhetnek el versenyeztetés nélkül, titokban – írja a Népszava és a Magyar Nemzet.

Ez hatalmas összeg. Összehasonlításképp, a teljes magyar katonai költségvetés az egész 2018-as évre körülbelül 428 milliárd forint. Vagyis a bizottság a 2018-as katonai büdzsé másfélszeresének titkos elköltésére adott engedélyt. A bizottsági ülésen nem derült ki, hogy pontosan milyen forrásból fedezné az ország a 650 milliárdnyi kiadást.

Helikopterek, kiberkatonák vagy attaséhivatalok?

Információ híján csak tippelni lehet, mire tervezik elkölteni ezt a rengeteg pénzt. A Magyar Nemzet tippje az, hogy

a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket.

Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel.

Simicskó István honvédelmi miniszter március 5-én a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) ünnepi állománygyűlésén mondott beszédet, ott említett olyan dolgokat, amik magyarázhatják a pluszkiadásokat. Az egyik ilyen tétel, hogy

a honvédségen belül létrehoznak egy kibervédelmi parancsnokságot.

Ennek előkészületi munkái Simicskó szerint már megkezdődtek. A védelemtechnológiai kutatóintézetet is továbbfejlesztik.

Simicskó azt is bejelentette, hogy a katonadiplomácia erősítése érdekében több országban újranyitják a véderő attaséhivatalokat.

Titkosított információ zárt ülésen

A 650 milliárdos közbeszerzésmentes keretben a fenti tételek egyike, másika vagy egyszerre több is benne lehet. Konkrétumokat nem tudni, ez titkos, minősített adat, a pénzről zárt ülésen döntöttek. Az LMP-s Demeter Márta „frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal” szeretett volna bent maradni a zárt ülésen, hogy feltegye a kérdéseit, de

a bizottság fideszes elnöke, Németh Szilárd kitiltotta az LMP-t az ülés zárt részéről.

A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.