Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fordulat a lakáshitelezésben? – Emelkedtek a hitelkamatok

Fordulat a lakáshitelezésben? – Emelkedtek a hitelkamatok

Januárban emelkedtek a lakáshitelek kamatai, ám még nincs szó trendfordulóról. A bankok a kamatok további csökkentésre készülnek a következő fél évben, de a pillanatnyi megingás arra utalhat, hogy nem lesznek mindig ilyen mélységekben kamatok.

Januárban minimális mértékben – 0,05 százalékkal – emelkedtek lakáshitelek kamatai, így átlagosan 5,13 százalékon adtak új hiteleket a bankok – áll az Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn publikált hitelezési jelentésében. Továbbra is jelentős különbség van az egy évnél rövidebb, illetve az annál hosszabb kamatperiódusú hitelek között. Az egy évnél rövidebb időre fixált hitelek esetében az indulókamat 3,7 százalék – ám ezt a bankok évente újra és újra felülvizsgálják, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvevő felvállalja a kamatok emelésnek kockázatát, s persze a növekvő törlesztő részleteket. Az éven túli fixálású hitelek kamata viszont 4,99 százalék, ami indulásnál lényegesen magasabb, de akár 10-15 évig változatlan marad. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is emelkedett a kamatláb, átlagosan 4,9 százalékra, ami 0,33 százalékponttal magasabb a decemberi adatoknál.

A januári kamatemelkedés még nem a fordulat jele, ez nyugodtan kijelenthető a MNB dokumentumai alapján. A jelentés elsősorban a múltbeli folyamatokat mutatja be – de a bankvezetők körében végzett hitelezési felmérés szerint a következő hónapokban a bankárok többsége még a hitelezési feltételek lazításra készül. A lakáshitel keresletet továbbra is fűti az állami kedvezményrendszer, a családi otthontermési kedvezmény (csok) – állítja az MNB –, ám ezzel együtt az elmúlt negyedévben a lakáshitelek alig 16 százalékához vettek igénybe családi otthontermési kedvezményt.

Még nem értünk el a 2008-as szintet sem

A hitelezés élénkülése még mindig visszafogott: a háztartások hitelállománya egy év alatt alig 2,7 százalékkal bővült összesen 1650 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitelszerződéseket, ami még csak a 76 százaléka a 2008-as hitelhihelyezésnek. A 2017 utolsó negyedéves adatok szerint a lakáshitelek 71 százalékát használt lakások vásárlásra fordították a hitelfelvevők, a maradék ment csupán új lakásokra. Az elmúlt év utolsó negyedében a bankok alig 5 százaléka számolt be a hitelfelvételek enyhítésről, ám a következő félév során már 21 százalékuk készül hasonló lépésre. A legtöbb bank ezen a kamatok csökkentését értik, illetve a hitelfedezeti arány növelésével fajlagosan magasabb hitelek folyósítást ígérik. A bankvezetők (53 százalékuk) emellett arra is számítanak, hogy a következő félévben megnő a lakáshitel-kereslet.

A jegybank hónapok óta kampányt folytat a fix kamatozású hitelek mellett, ezek aránya lassan, de biztosan emelkedik: az új hitelek estében 44 százalékra csökkent az egy éves – vagy annál rövidebb – kamatfixálású hitelek részaránya.