Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány negyede megy a lecsóba Lengyelországban

A kormány negyede megy a lecsóba Lengyelországban

Két-három hónapon belül 20-25 százalékkal csökkentik Lengyelországban a vezető kormányzati tisztségviselők, miniszterek, miniszterhelyettesek és államtitkárok számát – jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök március 5-e, hétfői varsói sajtótájékoztatóján. “Minden szinten megpróbáljuk csökkenteni a bürokráciát, és önmagunkkal kezdjük” – mondta Morawiecki. A miniszterelnök szerint jelenleg Lengyelországban 126 miniszter, miniszterhelyettes és államtitkár van, és az elkövetkező két-három hónapban 20-25 százalékkal csökken a számuk. Hangsúlyozta, hogy

elsősorban a miniszterhelyettesek és államtitkárok száma fog csökkenni,

egy részüket majd a civil szféra felé próbálják terelni.

Morawiecki azt is javasolta, hogy szüntessék meg a tárcavezetőknek és helyetteseiknek járó prémiumokat és jutalmakat, s ehelyett a parlamenti képviselők és szenátorok számára fenntartott pénzalap egy része álljon a rendelkezésükre. A kormányfő javaslata szerint csökkenne a minisztériumok birtokában lévő hitelkártyák száma is. A vezető kormánytisztviselői kar karcsúsítására vonatkozó programot néhány napon belül hozzák nyilvánosságra.

Hírügynökségek azzal hozzák összefüggésbe Morawiecki bejelentését, hogy a közelmúltban a lengyel médiában

epés kommentárok láttak napvilágot a Beata Szydlo előző lengyel miniszterelnök által kormánya tagjainak adott jutalmakról.

Morawiecki közölte, hogy jótékonysági célokra ajánlja fel azokat a jutalmakat, amelyeket a Szydlo-kormányban kapott a pénzügyi és a fejlesztési tárca vezetőjeként. Hozzátette, hogy ilyen tekintetben mások nevében nem kíván nyilatkozni.

(MTI)