Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A felcsúti közvilágítást felújító cég az Eliosszal közösen terjeszkedik Szlovákiában

A felcsúti közvilágítást felújító cég az Eliosszal közösen terjeszkedik Szlovákiában

Tiborcz István miniszterelnöki vő volt vállalkozása, az Elios Szlovákiában olyan céggel alapított leányvállalatot, amely Magyarországon korábban (látszólag) a versenytársa volt, az OLAF-jelentés is több helyen említi. Arról a cégről van szó, amely a felcsúti közvilágítást felújította, és az uniós csalás elleni hivatal vizsgálatának kezdete után a magyarországi közbeszerzéseken is mind sikeresebb volt.

A U Light Kft. OLAF által vizsgált 35 projektből összesen hét esetben bukkant fel, ilyen-olyan okokból sosem tudott nyerni. Érdekesség, hogy az U Light 2015 tavasza környékén kezdett el gyakrabban nyerni a tendereken, abban az időszakban, amikor az Elios települési közvilágítási megbízásai kezdtek megfogyatkozni.

2015. február 27-én, vagyis 28 nappal azután, hogy az OLAF vizsgálatot indított az Orbán Viktor vejéhez köthető cég közbeszerzései miatt, Pozsonyban megalapították az Elios Slovakia, s.r.o. nevű céget. Az alapító az Elios Innovatív Zrt., a szlovák S Commerce, s.r.o., illetve a szintén szlovák E-E-E LED Lighting, s.r.o. volt. Az Elios Slovakiába 3000 euróval szállt be az Elios Innovatív Zrt., a másik két alapítótag 1000-1000 euróval. Később 4000 eurót fektetett be a Woody Holding Kft., amelynek tulajdonosa az az Erdei Bálint, akit megtalálunk az Elios Innovatív volt tulajdonosai között és aki még 2010-ben Tiborcz István társaságában személyesen tárgyalt Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármesterrel az ottani közvilágítás felújításáról. A Woody Holding Kft. (ma már Redwood Holding Kft. néven fut), 2016 májusában kiszállt, azóta az Elios Slovakia legnagyobb, 50 százalékos tulajdonosa az U Light Kft., 30 százaléka van Marian Dostálnak, illetve 20 százaléka az Elios International Kft-nek.

(24.hu)