Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Súlyos törvénysértések gyanúja merül fel Czeglédy Csaba ügyében

Súlyos törvénysértések gyanúja merül fel Czeglédy Csaba ügyében

Vagy Czeglédy mentelmi jogát vagy a büntetőeljárási törvényt sértették meg a hatóságok – állítja Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság egykori tanácsvezető bírója. 

Czeglédy Csaba ismét börtönben van. De hogy ez miként, s hogyan történt, ahhoz a hatóságoknak nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük – állítja a Sándor Zsuzsa nyugalmazott tanácsvezető bíró blogbejegyzésben.

Czeglédy Csaba 8 hónapja volt már előzetesben a NAV által indított büntető ügyben, amikor az ügyvéd képviselőjelölt lett, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga keletkezett, vagyis a büntetőeljárást fel kellett függeszteni, az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni.

Nem mondható igazán váratlan fordulatnak, hogy Polt Péter azonnal kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságnál, az eredeti – költségvetési csalási – ügyben. A mentelmi jog felfüggesztése csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik, amelyre azt kérték, és amelyben azt felfüggesztették, semmilyen másik ügyre nem – hangsúlyozza a blog szerzője.

Amikor tegnap este 10-kor megjelentek a rendőrök, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vegyék, azt állították, hogy ezt egy másik büntető ügy miatt teszik. Ám állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette az eredeti üggyel, bár erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni.

Ha igaz az, hogy tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát, miszerint „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el”. Ha valóban egy másik ügyről lenne szó, akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg – állítja a jogász.