Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ki gondolta volna, hogy a pont a fogócskából lesz a világ egyik leglátványosabb sportja?

Ki gondolta volna, hogy a pont a fogócskából lesz a világ egyik leglátványosabb sportja?

Az év elején jelent meg a World Chase Tag nevű szervezet tavalyi évéről készült összefoglaló videó, amiből kiderül, hogy a versenysporttá emelt fogócska a világ egyik leglátványosabb sportága.

A versenyfogócska ugyanis annyira merít a gyerekkori játékból, mint amennyire a népszerű városi akrobatikából, a parkourból. Hogy mi a parkour azt az Office című sorozatban tökéletesen összefoglalták.

Kicsit komolyabb irányból megközelítve a parkour egy rettentően fizikális városi mozgásforma, aminek a lényege, hogy a parkourozó a városi környezetet játékeszköznek használja, és a megszokott módoktól eltérően jut el A-ból B-be. Például házfalakról eldobbantva kivitelezett szaltókat végrehajtva, köztéri korlátok között átcsúszva, kimagasló peremekről ugrálva, és természetesen mindent meg lehet bolondítani különböző pörgésekkel, forgásokkal, orsókkal, szaltókkal. A mozgásforma a katonai kiképzéseken használt akadálypályákon való átkeléseknél elsajátítható technikákat alkalmazza városi környezetre, fölöslegesen végrehajtott látványelemekkel színesítve.

A parkour a 2000-es évek elején indult Franciaországból, egy David Belle nevű kaszkadőrnek és a Yamakasi nevű csoportjának köszönhetően lett rövid időn belül olyan ismert, hogy Luc Besson még egy egészen szar filmet is írt róluk, aminek viszont a mutatványai a parkourosok körében a mai napig szentírásnak számítanak.

A parkourból aztán sok dolog nőtte ki magát, az extrém magasságokban előadott, sokszor halálos városi mutatványoktól kezdve a most tárgyalt World Chase Tagig.

A fogócska és a parkour házasítása 2009-ben pattant ki egy Londontól nem messze élő testvérpár, Damien és Christian Devaux fejéből, amikor kertrendezgetés közben kitalálták, hogy úgy fognak fogócskázni, hogy a kertben található tárgyakat (szemeteseket, padokat, egyéb kerti felszereléseket) akadályoknak használják a rohangálás közben.

Aztán ebből nőtt ki a dolog, 2014-ben szabadalmaztatták a játékot, ekkor rendezték meg az első versenyt. A Hyde Parkban tartottak edzéseket, ekkor még csak szalagokkal jelölték ki a pályát, aztán bevitték az egészet parkour termekbe, és összeállt a World Chase Tag. Egy elképesztően látványos és gyors játék.

Egyelőre nem túl sok helyen népszerű, Anglia mellett Japánból találni leginkább versenyfogócskás videókat, de a Devaux-testvérek célja, hogy globálisan népszerűvé váljon a sport. „Azt akarjuk, hogy legyen egy amerikai, ázsia, európai selejtező, aztán a győztes csapatok mehetnének a világbajnokságra” – mondták a testvérek.

A szabályokat elég precízen kidolgozták, egy sokféleképpen játszható, könnyen megérthető, pörgős játék lett a versenyfogócska. Minden szakágra egyaránt érvényes, hogy a veszélyes játékot büntetik.

Összesen négy szakága van:

  • Csapat fogócska: Két, maximum 6 fős csapat vesz benne részt. A meccs játszmákból épül fel, egy játszma előre meghatározott mennyiségű fogócskából áll (általában 10-16). Egy fogócska 20 másodpercig tart, egy menekülő és egy fogó vesz részt benne a csapatokból. A fogócska után a nyertes játékos marad a pályán menekülőként, a vesztes játékost egy csapattársa váltja, aki a fogó lesz. Ha egy játékos kilép a pályáról, elvesztette a fogócskát. Egy csapat akkor kap egy pontot, ha egy játékos sikeresen menekül a fogócska végéig (20 másodpercig). Az a csapat, amelyiknek több pontja van az előre megbeszélt számú fogócska után megnyeri a játszmát. A fogásnak kézzel kell történnie (lábbal például nem érvényes).
  • Egyéni fogócska: Két játékos vesz részt a meccsekben. A győztes az, aki előbb gyűjt össze tíz pontot, két pont különbséggel kell megnyerni a meccset. A meccs körökre osztódik. Minden kör két félidőből áll, az egyikben az egyik játékos a fogó, a másikban a másik. Minden félidő 20 másodpercig tart, vagy addig, amíg a fogó elkapja a menekülőt. Egy pont jár a sikeres fogásért, egy másik pedig annak a játékosnak, aki megnyeri a kört (pl. két sikeres fogás esetén annak, aki rövidebb idő alatt kapta el a másikat). A fogásnak kézzel kell történnie (lábbal például nem érvényes). Apádüte nincs.
  • Multiplayer: Négy játékos vesz részt a meccsben. Egy meccs 4 darab 40 másodperces körből áll. Mindegyik kör elején másik játékos van fogó pozícióban. Az a játékos nyer, akinek a meccs végén a legalacsonyabb az összesített fogóideje (az az idő, amennyi időt összesen fogóként a pályán töltött). Ha egy játékos kilép a pályáról az elfogásnak számít. A fogásnak kézzel kell történnie (lábbal például nem érvényes). Apádüte nincs.
  • Kieséses: Akármennyi játékos játszhatja, de minimum 2. A meccs előre meghatározott ideig vagy előre mehatározott körig tart. Minden körben van egy fogó és egy menekülő, és 20 másodpercig tart, vagy addig, amíg a fogó el nem kapja a menekülőt. A fogásért nem jár pont, a sikeres menekülés viszon egy pontot ér. Az a játékos nyer, akinek a megbeszélt idő vagy kör után a legtöbb pontja van. A fogásnak kézzel kell történnie (lábbal például nem érvényes). Apádüte nincs.

A játékról készült videókat megnézve egyből látszik, hogy a versenyfogócska elég komolyan igénybe veszi a testet, jó fizikum kell hozzá, de az izmoknál is fontosabb a jó állóképesség.

„Az állóképesség nagyon fontos. Olyan mint a kardioedzés, figyelni kell a légzésedre, ez az egyik legfontosabb. Olyan mint bármilyen másik sportnál, megnézed a világ legjobb harcosait, ha kontrollálni tudod a tested, figyelsz a légzésedre, elég oxigénhez jutsz, akkor az izmaidban meglesz az erő. Enélkül csak elesel” – mondta a WCT-bajnok Morrero Gang egyik tagja.

A csapattársai kimeleték, hogy a versenyfogócska legalább annyira észjáték is, mint fizikai. Fontos a jó taktika, hogy a játékos felmérje az ellenfél gyengeségeit, ki tudja használni a pálya adottságait.

Ha emellé vesszük azt is, hogy egy a lábat jól fogó, nem csúszós talpú cipőn kívül nem sok felszerelés kell hozzá, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy a versenyfogócskából évek múlva tévében is közvetített sport lehet.

(Források: Newsweek, Independent, World Chase Tag)