Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végre elhagyhatták civilek Szíria legvéresebb részét

Végre elhagyhatták civilek Szíria legvéresebb részét

Első alkalommal sikerült civileknek elhagyniuk a kormányerők által ostromzár alá vett Kelet-Gúta területét péntekre virradóra a humanitárius folyosón, a szíriai hadsereg katonái biztonságba helyezték őket – közölte Vlagyimir Zolotuhin, az orosz békéltető központ szóvivője.

Helyi idő szerint hajnalban 0 óra 25 perckor két gyermeknek – egy lánynak és egy fiúnak – sikerült kijutnia a humanitárius folyosóra; az ellenőrző ponton őrszolgálatban lévő szíriai katonák messziről észrevették őket, eléjük siettek, fedezetet nyújtva nekik, mivel ellenzéki fegyveresek tüzet nyitottak rájuk – mondta Zolotuhin. Hozzátette, hogy a gyermekeknek jelenleg orvosok és pszichológusok nyújtanak segítséget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Gútában február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. A szíriai hadsereg az orosz békéltető központ segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit.

A vezérőrnagy kiemelte: nem figyelhető meg a civil lakosság tömeges menekülése. Mint mondta, ennek oka az, hogy a Kelet-Gútát ellenőrző felkelő csoportok nem tartják be a humanitárius tűzszünetet. Csak pénteken a fegyvernyugvás ideje alatt a Dzsejs al-Iszlam nevű iszlamista csoport két alkalommal vette tűz alá aknavetőiből a civilek menekülésére létrehozott útvonalat. Zolotuhin hangsúlyozta: nyilvánvalóan így akarják elejét venni annak, hogy a polgári személyek elhagyhassák a területet.

Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja forródrótjára számtalan bejelentés érkezett kelet-gútai lakosoktól. Súlyos humanitárius helyzetről, gyógyszer- és élelmiszerhiányról, valamint az ellenzéki fegyveres milíciák túlkapásairól vannak értesüléseik – mondta Zolotuhin, aki szerint a polgári lakosság elkezdett kisebb, felfegyverzett csoportokba szerveződni, hogy elhagyhassa a térséget.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy szerdán civilek és fegyveres csoportok tagjai csaptak össze, ami miatt négy polgári lakos és három terrorista vesztette életét. Moszkva és a damaszkuszi vezetés is következetesen terroristáknak nevezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres csoportokat.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön “viccnek” nevezte az orosz humanitárius tűzszünetet. A tárca véleménye szerint az emberek azért nem hagyják el a humanitárius folyosókon keresztül a lázadók kezén lévő területet, mert félnek, hogy száműzik, megölik, vagy besorozzák őket a szíriai hadseregbe.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet szerint a kormányerők pénteken elfoglaltak két települést. A felkelők egyik parancsnoka szerint a damaszkuszi vezetés és szövetségesei azt a stratégiát követik, hogy apránként nyomulnak előre a térségben.

Az OSDH legfrissebb összesítése szerint legalább 617 ember vesztette életét azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik február 18. óta ismét fokozták támadásaikat a mintegy 400 ezres lakosú Kelet-Gúta ellen. A felkelők válaszcsapásai a kormányerők uralta térségek ellen 27 emberéletet követeltek.

(via MTI)