Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így beszélnek a politikusok: ki a felelős a közbeszéd-rongálásért?

Így beszélnek a politikusok: ki a felelős a közbeszéd-rongálásért?

A politika vita Magyarországon már régen nem az érvelés mesterségéről szól, a politikai közbeszéd a végletek birodalmává vált: a Parlamentben és azon kívül is a sziporkázóan viccestől a szánalmasan alpári megnyilvánulásokig széles a skála. Amin 10-15 éve felháborodtunk, és ami miatt még lemondani is kényszerült egy politikus, az ma már megszokott, sőt

az újabb és újabb mélypontokat is viszonylag gyorsan alulmúlják politikusaink.

De talán egyetlen párt van csak, amelyik egész politikájának sikerét erre tette fel. Maga Orbán Viktor árulta el évértékelőjében, hogy Magyarország híre és ismertsége nagyobb, mint az ország mérete, gazdasági súlya indokolná, mert

„a Fidesz és a KDNP Magyarországon nyolc éve szünetelteti a politikai korrektséget”.

Budapesten a világos beszéd a divat – állapította meg Orbán, megjegyezve: „Egyértelmű szavak és mondatok. Budapesten azt akarjuk mondani, amit gondolunk, és azt akarjuk cselekedni, amit kimondunk.” Így került a miniszterelnök-pártelnök szerint „süllyesztőbe az euro-blabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmit mondás”.

A kampányban „a valóság befogja a száját”

Jubileumi, huszadik évértékelőjében Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megkezdődött a hivatalos kampányidőszak, ilyenkor pedig „a valóság befogja a száját.” Ő ugyan ezt az ellenzékre, politikai riválisaira értette, de a Fideszre és saját magára ugyanígy igaz a megállapítása, lévén, hogy a kormány és a Fidesz a valóságot félretéve már jó ideje Soros-tervezik, migránsozik és brüsszelezik.

Forrás: Zoom.hu

Itt például fentieket mind egyszerre csinálta Orbán: „Az ellenerők, Soros György hálózata és az általa megvásárolt nemzetközi bürokraták még korántsem adták fel. Van, aki még érzi a pénzszagot (…) vannak, akik a globalista elittől kapott állásukat és zsoldjukat nem akarják elveszteni, s itt van az európai ideologikus értelmiségnek az a fajtája is, amely állandóan Európa átalakításával kísérletezik.

Jól fejlett példánya ez utóbbinak a magyar Soros-szervezeti aktivista”.

Ugyanekkor Orbán egyfajta járványhoz hasonlította a migrációt, amikor azt mondta: „Az ENSZ el akarja fogadtatni, hogy a bevándorlás és annak elősegítése kedvezően járul hozzá a gazdasági növekedéshez és a jóléthez. Európából nézve ez nyilvánvalóan ostobaság, olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy az influenzajárvány jó dolog, mert kedvezően járul hozzá az emberek egészségéhez.”

Megvezették Orbánt

Sokan felkapták a fejüket Orbán évértékelőjében erre az alábbi részre is: „Aztán a napokban a Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják: a homo Sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus.” Csakhogy – mint arra utóbb a Heti Válasz felhívta a figyelmet – a magyar közmédia, ahonnan a kormányfő a hírt vette,

„csúnyán megvezette Orbán Viktort, aki ennek hatására ország-világ előtt lelkesen szólt be saját magának.”

Az idézett főbiztos ugyanis 2009-es, a berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára született írásában valójában arról értekezett, hogy a kommunizmus összeomlásakor abban reménykedtek: legkésőbb az EU-csatlakozás vagy a NATO-tagság idejére a volt szocialista országokban már ott lesz az új elit – őket nevezi homo sorosensusnak –, akik egy rövid átmenet után átvehetik a hatalmat a kommunista maradványhatalomtól.

Propaganda, kreténség, elmebaj

Ha már sorosozás: a most véget ért kormányzati ciklust záró egyik utolsó parlamenti ülésnapon, február 20-án tartották a Stop Soros-törvénycsomag vitáját az Országgyűlésben. Ismert, a csomag három elemből áll: a civil szervezetek belügyminiszteri betilthatóságát megteremtő, a rájuk kivetendő különadóról rendelkező és az idegenrendészeti távoltartást bevezető részekből.

A törvény miatt hiába figyelmeztette Magyarországot az ENSZ, hiába tiltakozott az ellenzék, és számos hazai illetve nemzetközi civil szervezet, a vitában a kormány és a Fidesz továbbra is a nemzet biztonságát aláásó migráns-segítő szervezetekről beszélt. Az ellenzék visszavágott: az MSZP propagandatörvényt, az LMP kreténséget emlegetett, a Jobbiknak pedig hallgatni is fájt az egészet.

Nem javult a helyzet azóta, hogy Áder János tavaly a közbeszéd színvonalának drámai romlásáról

beszélt, mondván: ebben „mindig a kormánypártoké a nagyobb” felelősség. Ám dorgálása nem hatotta meg Orbánt sem, aki nem ítélte el a polgárháborús helyzet kialakulását Őcsényben, sőt: azt mondta, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy ott így tiltakoznak a menekült gyerekek táboroztatása ellen.

Seggtetoválás, fenyegetés és rovarevés

A Parlamenten kívül is van azonban mélypontja a politikai közbeszédnek: Putnok polgármestere, Tamás Barnabás például azzal szerzett 15 perc hírnevet magának nemrég, hogy kijelentette:

„Gyurcsányt a seggem egyik felére, Vonát meg a másik felére rajzoltatom és hagyom, hogy rugdossák.”

A polgármester továbbá azzal kampányolt a kormánypártok mellett, hogy a településnek rossz lesz, ha nem fideszes lesz a körzet parlamenti képviselője. Ezt ezt így fogalmazta meg: „ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk (…) lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő.”

Egy csepeli kampányfórumon pedig Fazekas Sándor agrárminiszter vette elő a legfontosabb érvet:

ha a Fidesz veszítene a választáson, Soros nyomására bogarakat kell majd enni.

Mint mondta, a „Soros-terv” a magyarok étkezési kultúráját is veszélyezteti, és Soros azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek.

Németh Szilárd és a valódi valóság

A hazai politikai közbeszéd nagyágyújává lépett elő az utóbbi években Németh Szilárd Fidesz-alelnök. Ő egy interjújában arról beszélt: „Van a valódi valóság, amiről Orbán Viktor beszél, és van az elmúlt néhány évtizedben a liberális diktatúra által felépített álvalóság (…) „hablaty, hamuka, duma, hazugság.”

Németh Szilárd MTI Fotó: Soós Lajos

Németh legutóbb például megkérte az E.On energiaszolgáltatót, „ne avatkozzon bele a magyar választásokba Brüsszel oldalán” azzal, hogy olcsóbban, piaci áron adja a gázt. Sőt felszólította a céget, hogy „fogja vissza az agarakat”, a lakosságot pedig arra, hogy „ne hagyják becsapni magukat”. De Németh is aggódik a magyar gasztronómiáért. Kifejtette, hogy már

most is több a kebabos, a giroszos és a McDonald’s, mint a lacikonyha,

és külföldön sem jobb a helyzet, ennek érzékeltetésére pedig elsütött egy viccet: „Németországba 10 év múlva bemegy a presszóba egy ember és azt mondja, alahahauhhauha Coca-Cola. Erre visszakérdez az eladó: egy jéghideg mit kérsz?”

Szexista beszólásból sincs hiány

„Kunhalmi képviselő asszony, árnyalhatja a szépségét a sok bekiabálás” – így próbálta fegyelmezni tavaly tavasszal a parlament KDNP-s alelnöke, Latorcai János a szocialista Kunhalmi Ágnest. Az Index.hu szerint Kunhalmi nem kaphatott szót, az utána felszólaló LMP-s Szél Bernadett azonban kikérte magának a szexistának minősíthető megjegyzést.

„Nőügyekkel nem foglalkozom” – ezt Orbán Viktor mondta, amikor Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet elmozdításáról kérdezték.

Ha Orbán nem is foglalkozik „nőügyekkel”, megteszik ezt párttársai: néhány hónapja a már említett Németh Szilárd az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként azzal utasította rendre a kérdező LMP-s Demeter Mártát, hogy a testület ülése „nem a fodrászszalonok pletykaközpontja.”

Soros a sátán

Nem csak megdöbbentő beszólások hangzanak el a Parlamentben. Egynémely hasonlatok, megnyilatkozások inkább a nevetőizmokat kezdik ki – még akkor is, ha komolyan gondolták őket. Erre talán a legjobb példa a KDNP-s Aradszki András államtitkár tavaly őszi felszólalása, ezzel a címmel: „A sátán/Soros-terv ellen küzdeni keresztény kötelesség”. A politikus kifejtette: „Ma már tudjuk, hogy (…) a sátán legnagyobb és legvégső támadása az egyház ellen a családok elleni támadás lesz”. Sőt, Aradszki szerint a végső támadás már el is érkezett: „Látjuk ezt már az abortusz, az eutanázia, az egyneműek házassága és a genderelmélet politikai erőltetése vonatkozásában is”.

Kövér, a barátságos, puha plüssmackó

Németh Szilárd előtt sokáig az ősfideszes Kövér László volt a magyar politikai közbeszéd „erős embere”, bár önmeghatározása szerint olyan, „mint egy plüssmackó: bársonyos, puha és barátságos”. Kövérnek olyan, ma már klasszikus bonmot-kat köszönhetünk, minthogy „az internacionalista bolsevik kutyából nem lesz nemzeti szalonna”, de a 2002-es Fidesz-kongresszuson ő nevezte politikai ellenfeleit strigáknak, honkupeceknek és szellemi hajléktalanoknak.

Viszont Kövér tud bocsánatot is kérni, ha úgy érzi, túltolta: „Megkövetem az MSZP politikusait, akiknek azt mondtam, hogy hazaárulók, ugyanis pontatlanul fogalmaztam: valójában hazaáruló csak az lehet, akinek van hazája.” A 2002-es választási kampányban nagy vihart kavart „köteles beszéde”, ami olyan magas labda volt, hogy az MSZP le is ütötte, és kampányfilmet csinált belőle, íme:

Egészen új színt vitt továbbá a politikai közbeszédbe az utóbbi időben a Fidesz egy másik politikusa, Kósa Lajos is, aki tavaly, a kampányfinanszírozás szabályait átíró kormánypárti törvényjavaslatról szólva nem is titkolta, hogy az a Jobbikot célozza, mondván: meg kell akadályozni, hogy pártok milliárdosok „csicskájáva” váljanak, és Simicska Lajosra utalva ezért is nevezte a törvényt „lex csicskának”.

Simicska Lajos, a közönségdíjas geciző

Kétségtelen, hogy a közbeszéd mélyrepüléséből alaposan kivette a részét Simicska Lajos, amikor három éve, a G-napon előállt azzal, hogy „Orbán egy geci.” Meg is lett a következménye: a korábban érinthetetlen nemzeti nagytőkés barátból veszélyes kormány- és közellenség vált, akit ott ütnek, ahol tudnak.

Hasonló trágárság persze korábban kiszaladt mások száján is, és volt köztük miniszterelnök, polgármester, országgyűlési képviselő is. Gyurcsány Ferenc például már évekkel Simicska gecizése előtt kurvaországozott.

Gyurcsány 2006-os őszödi beszédében elhangzott „elkúrtuk” szó azóta szállóigévé vált.

Tarlós István főpolgármester stílusát is gyakran éri kritika, és ez nem újdonság: még fővárosi Fidesz-frakcióvezetőként 2008-ban „a te kurva anyádat” mondattal válaszolt egy interpellációra, korábban óbudai polgármesterként pedig egy MDF-es képviselőt „figyelmeztetett”, hogy leveri a szemüvegét, és össze is tapossa.

Az MSZP jelenlegi elnöke, Molnár Gyula ugyancsak évekkel ezelőtt, 2008-ban még XI. kerületi polgármesterként nem figyelt, hogy egy testületi ülésen a mikrofonba is hallatszik, ahogy méltatlankodik: „tele van a tököm (…), a faszkalap így szórakozik, baszd meg”.

Volt akinek az állásába került

Arnóth Sándor fideszes képviselő 2008 őszén, alig 4 hónapos képviselőség után, egy rossz mondat bekiabálása miatt lemondásra kényszerült. Arnóth Sándor azt üzente Iváncsik Imre szocialista államtitkárnak, hogy „lógni fogsz”. Állásába került a káromkodás Alvincz Józsefnek is. A Pest megyei közgyűlés fideszes képviselője 2004-ben egy gyermekrajz-pályázat díjátadó ünnepségén a kommunistákat kezdte szidni. Úgy fogalmazott: „kurva anyját, kommunisták”. A történtek után lemondott mandátumáról.

Emlékezetes maradt az SZDSZ-es Horn Gábor államtitkár 2008-as, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzése is, amit a Hír Tv rögzített. Horn sajátosan kommentálta Gyurcsány Ferenc beszédét, amelyben a kormányfő a március 9-i, háromkérdéses népszavazási eredményeket magyarázta. Horn megjegyezte:

„Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a picsába”.

Az egykori jobbikos képviselő, Gaudi_nagy Tamás 2013-ban egy bizottsági ülésen fakadt ki így: „A kurva anyádat, bazdmeg”. Állítása szerint ezt nem fideszes politikustársának címezte, hanem „valaki másra gondoltam elvont értelemben.” Egy másik esetben pedig a volt MSZP-s Szabó Zoltán viselte nehezen, hogy megvonták tőle a szót, és megjegyezte: „bassza meg, a kurva anyját”.

2014-ben pedig Bálint Imre MSZP-s képviselőjelölt az elveszített önkormányzati választás után orális szexre szólított fel egy kommentelőt a Facebookon. A hetényegyházi politikus azt üzente a nőnek: „Letérdelhetsz és szerethetsz, ha mostál fogat, kis lotyó.” Utóbb bocsánatot kért.

Deutsch Tamás MTI Fotó: Mohai Balázs

Trágárak Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Twitter-bejegyzései is. A Dajcstomi néven publikáló politikus beszólt már Gyurcsánynak („Vannak irtózatos gecik. Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány.”), és sarkos véleményt mondott az Orbán-kormányt bíráló amerikai helyettes külügyi államtitkárról: „Ki a fasz az a Thomas Melia?”.