Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kutatók olyat láttak a Hubble űrteleszkópban, amit maguk is alig hisznek

A kutatók olyat láttak a Hubble űrteleszkópban, amit maguk is alig hisznek

A világegyetem tágulását vizsgálták, az eredmény megdöbbentő volt, s a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem lehet leírni a jelenséget.

Régóta tudják a csillagászok, hogy a világegyetem a korábbi feltevésekkel szemben nem állandó méretű, hanem folyamatosan táguló tér. Ezzel kapcsolatban számos kutatót az izgat, hogy a tágulás sebessége milyen gyors – írja a Hvg.hu.

Ennek leméréséhez használják a Hubble űrteleszkópot. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a folyamat sokkal gyorsabban a korábban elképzeltnél. Ezt az úgynevezett vöröseltolódással határozzák meg, ami alapján másodpercenként 67 kilométeres távolodást határoztak meg. Ez viszont 9 százalékkal nagyobb, mint amire a korábbi számítások utaltak.

Az eredmény még a tudósokat is meglepte, és egyelőre nem tudják, mi okozhatja ezt a sebességet. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem lehet leírni a jelenséget.

Az egyik felvetés szerint az univerzum a szintén gyorsuló sötét anyagnak köszönhetően nemcsak, hogy nagyobb mértékben gyorsul, mint korábban gondolták, de a gyorsulás is folyamatosan növekszik. A másik lehetőség, hogy a még fel nem fedezett szubatomi részecske miatt tágul így a világegyetem, amelyre a gravitációs erőn kívül egyetlen alapvető (erős nukleáris erő, gyenge nukleáris erő, elektromágneses erő) erő sem hat.