Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vona: Minden körzetben indulunk, majd a választók eldöntik, ki a legesélyesebb ellenzéki

Vona: Minden körzetben indulunk, majd a választók eldöntik, ki a legesélyesebb ellenzéki

A hódmezővásárhelyi polgármesterválasztás után, ahol egy független jelölt, Márki-Zay Péter mögé beállt a teljes ellenzék és megverte a fideszes jelöltet, adja magát a kérdés, hogy a pártok visszalépnének-e a kormánypárti jelölttel szemben legesélyesebb induló javára. Eddig úgy néz ki, hogy nem fognak megegyezni, mert már hétfőn arról volt szó, hogy sem az MSZP-Párbeszéd, sem a DK nem tárgyalna az együttműködésről a Jobbikkal, ellenben a Jobbik sem tárgyalna az MSZP-vel, sem az LMP-vel, utóbbi azonban a Jobbikkal igen.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjének a csütörtök esti pécsi fórumán is előkerült a kérdés a szűk óráig tartó programismertetés után, hogy a párt hajlandó lenne beállni egy másik legesélyesebb ellenzéki jelölt mögé. Vona Gábor a kérdésre elmondta, hogy ez a választás az egyéni választókerületekben fog eldőlni, de a pártok nem tudnak megegyezni egyetlen jelöltben a 106 választókerületben. A pártelnök szerint nem érdemes a pártokra várni,

nem ők fogják eldönteni, ki a legesélyesebb jelölt, hanem majd a szavazók bölcsen választanak. Ahol lesz független közvélemény-kutatás, annak az eredményéből tisztán fog látszani, hogy ki az.

Azt is elmondta, hogy április 8-án a legfontosabb a magas részvétel, mert csak akkor lehet kormányváltás, ha sokan elmennek szavazni. Ezzel kapcsolatban egy házi feladatot is kaptak a fórum résztvevői:

mindenki vigyen el szavazni még 3 embert.

Vona Gábor a Jobbik pécsi fórumán
Fotó: Kovács István

A fórum után Vona a Zoom.hu-nak elmondta, annak az esélye, hogy a pártok majd eldöntik, hogy ki a legjobb jelölt, minimális az esély. Ő úgy gondolja az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a pártok ezen csak összeveszni tudnak. Viszont a konkrét választások esetén, akár Tapolcán, akár Veszprémben, akár most Hódmezővásárhelyen azt láthattuk, ahol több ellenzéki jelölt volt, az emberek a döntést meg tudták hozni. Ő is ebben bízik.

Azt is elmondta, mind a 106 választókerületben indulnak és nincs szó arról, hogy a jelöltjeik visszalépnének. Mint a legerősebb ellenzéki párt, arra készülnek, hogy leváltják a kormányt. Kicsit előreszaladva arról is beszélt a portálunknak, hogy az új pártokkal hajlandóak koalíciós tárgyalásokra, mint a Momentum és az LMP, azokkal, akik részt vettek az elmúlt 28 év kormányzásában, nem fognak együttműködni.