Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Navracsics Tibor: Na, ugye! 

Navracsics Tibor: Na, ugye! 

Az uniós biztos a Zoom.hu-nak azt mondta, örül annak, hogy azok a fideszesek, akik korábban hazaárulóként tekintettek rá, ma már osztják a véleményét „sorosozás”-ügyben.

Az elmúlt napokban először a Fidesz-holdudvar prominensei beszéltek nyilvánosan arról, hogy vissza kellene venni az elmúlt évek kormányzati kommunikációját uraló „sorosozásból”, majd – nem túl meglepő módon – több portál is arról számolt be, hogy a választási kampány hátralévő részében pozitívabb hangütésre váltanak a kormánypártok.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Echo TV hétfői műsorában – ahogy azt a Zoom.hu kiszúrta – Bencsik András, a Békemenet egyik főszervezője mondta ki először, hogy

„abba kellene hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást”.

Bayer Zsolt szintén elismerte, hogy neki is „a fülén jön ki Soros és a migránsok”, bár – tette hozzá a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa – ha Európát vesszük, akkor ez a kérdés mindennek az alfája és az ómegája. Végeredményben azonban ő is úgy összegzett, „ha Magyarországot nézzük, akkor még a mieink is azt mondják, hogy ez a kérdés nem releváns”.

Bencsik András egyébként a műsor előtt órákkal már kijelölte az új irányt, amikor hosszú Facebook-posztban fejtegette, hogy a vasárnapi hódmezővásárhelyi választás után kialakult helyzetben már nem az a fontos, hogy „ki a Soros embere és ki nem”. – Itt már csak egy dolog számít, mikor jár jobban a választó – tette hozzá a Demokrata főszerkesztője.

Fotó: Halász Nóra

A műsor másnapján az atv.hu is arról írt, hogy a kormánypártok a „sorosozásból” várhatóan visszavesznek, mert helyi szinten önmagában nem elég erős üzenet, akkor sem, ha a legelkötelezettebb Fidesz-szavazókat „magas hőfokon” lehet vele tartani. Egy nappal később pedig a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fidesz olyan sorvezetőt küldött a képviselőknek, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Facebook-felületeikre semmilyen negatív, lejárató és Sorossal kapcsolatos anyag nem rakhatnak ki.

Hazaárulásnak minősített ellenvélemény

Az elmúlt években csaknem harminc milliárd forintot költött a Fidesz és a kormány olyan propagandára, amelyben a magyar származású amerikai milliárdost és annak szerepét igyekezett minél sötétebb képben beállítani. A kormánypárti képviselők és politikusok kivétel nélkül beleálltak ebbe a negatív kampányba, egyetlen fideszes volt csak, aki ellenvéleményt fejtett ki a Habony-művek által gyártott kormánypropagandával kapcsolatban.

Navracsics Tibor uniós biztos már tavaly ősszel arról beszélt, hogy a Soros-terv csak a magyar választási kampány egyik retorikai eleme. „Az Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről és az európai bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat” – mondta a Hír TV-nek az Orbán-kormány egykori minisztere.

Fideszes adok-kapok

A kormányzati válasz sem váratott sokáig magára, Semjén Zsolt így reagált: „Az a helyzet, hogy Soros György kezében és zsebében tartja azt a világot, amelyben Navracsics Tibor munkája van. A miniszterelnök-helyettes arra kérte Navracsicsot, hogy a hűség fogalmát gondolja át a nemzet és egy nemzetközi szervezet között.”

Fotó: Halász Nóra

– Nem fair Semjén Zsolt bírálata, aki engem hazaárulással vádolt meg. Fair viszont a miniszterelnök bírálata, aki szerint én tévedek, és neki van igaza. Vagyis nem hazaárulás-kérdésről van szó; ez egy vita a Bizottság és a magyar kormány között – reagált az uniós biztos Semjén vádjaira. Navracsics Tibor hozzátette, „különösen nem örülök neki, hogy ha ezt olyan emberek mondják, akik a megelőző 10-15 évben nem győztek ájuldozni az én úgynevezett zsenialitásomtól, és lapogattak, hogy mekkora barátok vagyunk”. Azt is hozzátette: „Hiszek abban, hogy végül a jó győz. Ki fog derülni, hogy kinek van igaza.”

Navracsics örül, hogy igaza lett

Az elmúlt napok kormányzati kommunikációs pálfordulása után nagyon úgy tűnik, hogy Navracsics Tibornak lett igaza.

Fotó: Halász Nóra

Ezért megkerestük az uniós biztost, akitől azt kérdeztük, mit gondol arról, hogy már azoknak a fideszeseknek is sok a „sorosozás”, akik egykor hazaárulóként tekintettek rá, amikor ő már arról beszélt, hogy az egész csak egy retorikai elem.

– Amikor meghallottam, azt gondoltam, „Na, ugye” – mondta a Zoom.hu-nak az uniós biztos.

Navracsics Tibor ugyanakkor hangsúlyozta, nem szeretné bővebben kifejtené a vélményét a témában, mivel semmilyen módon nem kíván érintettje lenni a magyar választási kampánynak.

Többszöri felvetésünkre annyit még hozzátett:

„Örömmel vettem, hogy azok az emberek, akik korábban hazaárulóként tekintettek rám, ma már osztják a véleményemet.”

Az elmúlt napok eseményei azonban láthatóan összezavarták a kormányzati spindoktorokat. Vélhetően a fideszes szavazók elbizonytalanodásától tartva a kormányzati média azt kezdte el ismételni, hogy „nincs itt semmi látnivaló”, ők rendületlenül sorosoznak tovább. Sőt, a CÖF-ös Békemenet is újra elővette a Soros-elleni szlogent.