Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kétezer kilométert kellene utaznia, hogy szavazhasson a választáson

Kétezer kilométert kellene utaznia, hogy szavazhasson a választáson

Nem kell ahhoz az Egyesült Államokban vagy Dél-Amerikában élni, hogy magyarként problémás legyen szavazni az április 8-i választásokon. Több ezer, sőt akár több tízezer is lehet azoknak a külföldön élő honfitársainknak a száma, akik sehogy nem tudják megoldani, hogy leadják voksukat az országgyűlési választáson. Közülük rengetegen nem is valamilyen távoli országban, hanem az Európai Unióban élnek – csak éppen olyan helyen, ahol nem működik külképviselet, azaz szavazni sem lehet.

Bár 2018-ban ezt már nehéz elképzelni, így járt például több ezer másik magyarral együtt a Ciprusi Köztársaságban élő Balázs is, aki hiába szeretné leadni a szavazatát, nincs rá módja. A szigetországban nincs külképviselet, csak tiszteletbeli konzulátus működik, ott viszont nem lehet szavazni. Balázsnak ezért

vagy az ezer kilométerre fekvő Athénba, vagy pedig Kecskemétre kellene mennie, amit nem tud vállalni.

„Ha hazautaznék, tudatosan előre megszervezve az utat, akkor 90-120 euró között lenne a repülőjegy, plusz a csomagok, a reptérre jutás, ami még 40 euró, és ugyanez Budapesten. Összesen majdnem 200 euró, azaz 67 ezer forint” – mondta a fiatal, aki ismer olyanokat, akik szándékosan áprilisra szervezték a hazautazást, hogy tudjanak szavazni.

„Egy kedves barátom otthon boncmester volt, itt halászattal foglalkozik, és háromszor annyit keres, mint otthon. Ő például hazamegy a családhoz” – tette hozzá.

A Ciprusi Köztársaság uniós ország, de nincs külképviseletünk. Fotó: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg via Getty Images

A 22 éves Balázs egyébként úgy látja, a szigeten élő körülbelül ötezer magyart kifejezetten érdekli a politika, és többségük a kormány ellen szavazna.

„Nem véletlenül élünk a nagyvilágban, és nem Magyarországon” – mondta a fiú, aki most a helyi Burger Kingben dolgozik, és korábban Máltán is élt. Azon a szigeten, ahol szintén nincs hol szavaznia a nagyszámú magyar kolóniának. A külképviselet hiányával Balázs ott is szembesült, amikor elvesztette a személyi igazolványát és konzuli segítséget kellett igényelni – Rómában, ami szintén 700-1000 kilométeres utat jelent.

Hasonlóan járt a szintén Máltán élő Tamás is, aki a Mércének mesélte el, hogy más lehetőség híján Tunéziában fogja leadni a szavazatát.

„A repülőjegy oda-vissza 80 euróba fog kerülni, plusz még a szállás, szóval meg merem kockáztatni, hogy ez lesz Magyarország egyik legköltségesebb szavazása” – becsülte meg a költségeket.

Elszigetelten

A térképet és a külképviseletek listáját böngészve feltűnő, hogy az Európai Unión belül azoknak lesz a legnehezebb az alkotmányos jogukkal élni, akik valamelyik szigeten élnek, esetleg egy nagyobb ország fővárosától távol.

Ilyen például Szicília, Szardínia, a Kanári-szigetek vagy akár Izland,

ahol nincs megfelelő külképviselet.

Az Egyesült Államokban öt helyszínen lehet majd szavazni. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kellemetlen helyzetbe kerültek az észtországi magyarok is. A kis balti államban 2014-ben zárta be a nagykövetséget a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és bár többször is felmerült az újranyitása, ez a mai napig nem történt meg. Tudunk olyanról, aki Tallinnból Rigába utazik szavazni, ami ugyan nincs messze, de azért így is beillik egy kisebb kirándulásnak a kaland.

Több százezer extra voks

A Nemzeti Választási Iroda kedd délutáni adatai szerint eddig 14 967 magyar állampolgár regisztrált külképviseleti szavazásra. Számuk lényegesen alacsonyabb, mint a regisztrált határon túli magyaroké, közülük eddig 351 999-en jelezték, hogy szeretnék leadni szavazatukat. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ők

levélben szavazhatnak, míg a külföldön élő, de hazai lakcímmel is rendelkező magyarok nem.

Közülük a legtöbben az Egyesült Királyságban akarják leadni a szavazatukat, Londonban például 2379-en regisztráltak. Hogy elkerüljék a 2010-es tumultust, a brit fővárosban már négy évvel ezelőtt sem a követség épületében, hanem a London belvárosában található Millbank Tower második emeleti termeiben volt a szavazás. Idén erről még nem született döntés, viszont – ahogy azt már korábban megírtuk – konzulátus nyílik Manchester és Edinburgh városában is, amelyért Ujhelyi István EP-képviselő is régóta kampányolt.

A politikus egyébként konzultációs kampányt is indított a külföldi magyarok platformjain, ahol pártmentes plakátokon hívja fel arra a figyelmet, hogy regisztráljanak és menjenek el szavazni.

A legnehezebb helyzetben egyébként az Afrikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon élő magyarok lesznek, még úgy is, hogy ezeken a helyeken vannak külképviseleteink. Új-Zélandon például csak Wellingtonban lehet szavazni – ide majdnem hat óra eljutni Auckland városából, ha betartjuk a sebességhatárokat.