Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az ítélet: sokba került a kormánynak a Helsinki Bizottság alázása

Itt az ítélet: sokba került a kormánynak a Helsinki Bizottság alázása

Megsértette Rogán Antal minisztériuma, a nemzeti konzultációkat lebonyolító Miniszterelnöki Kabinetiroda a civil jogvédő szervezet Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, amikor a tavaly őszi, a “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációban a szervezetet úgy mutatta be, mint “törvénytelenséget pártoló szervezetet”, ez pedig az olvasóban “megütközést, felháborodást válthat ki, ami a szervezet hátrányos megítélését eredményezheti, és sérti a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát” – állapította meg a Fővárosi Törvényszéknek a Helsinki Bizottság által indított perben meghozott nem jogerős ítélete. Emiatt

Rogánéknak bocsánatot kell kérniük, és kétmillió forint sérelemdíjat is fizethetnek.

A Zoom.hu is beszámolt róla, hogy tavaly novemberben ebben a személyiségi jogi perben már hozott a bíróság egy átmeneti intézkedést: a Magyar Helsinki Bizottság kérésére az általuk kifogásolt szövegrészt tartalmazó nemzeti konzultációt felfüggesztette a bíróság; csak éppen a nemzeti konzultáció határozatot követő harmadik napon egyébként is véget ért.

A konzultáció 5-ös tételmondata úgy hangzott:

“Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.”

Az alatta található magyarázat pedig így:

“Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

A szövegről Lázár János, Dömötör Csaba és Kovács Zoltán kormányszóvivő is úgy nyilatkozott korábban, hogy az a tételmondathoz tartozó magyarázat. A perben Rogán minisztériumának jogi képviselője pedig arról beszélt, hogy a tételmondat és az alatta lévő szövegnek nincs köze egymáshoz, sőt: a “magyarázó” szöveg csak vélemény. A február 28-i, nem jogerős végzésében a Fővárosi Törvényszék erről is ítéletet mondott, megállapítva, hogy a magyarázó szöveg nem vélemény.

Az ítélet indoklásában a bíróság kifejtette: ha véleménynek is minősülne, abban az esetben is a véleménynyilvánítás szabadsága még egy közügyet érintő fontos kérdésben sem terjedhet ki arra, hogy “a felperes valós szakmai tevékenységét megkérdőjelezze, hiteltelenítse és a védett jogát sértse.”