Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hódmezővásárhely elítélt fideszes politikus cégével is szerződött a Lázár-korszakban

Hódmezővásárhely elítélt fideszes politikus cégével is szerződött a Lázár-korszakban

Várhegyi Attila cége kapott százmilliós megbízást. Az Elios kedvező feltételekkel szerződhetett.

A hétvégi hódmezővásárhelyi választás egyik kézzelfogható eredménye, hogy immár elérhetőek a 2010-18 között a város által kötött közbeszerzési szerződések a város honlapján.

A most nyilvánosságra hozott hódmezővásárhelyi közbeszerzések között megtaláljuk azokat, amelyek egy város működéséhez szükségesek: többek közt energiatendereket, felújítási programokat. A számos szerződés között megbújik egy szerény öt évre szóló, nettó 96 millió forintos szerződés, amit Lázár János polgármester és Várhegyi Attila, a Prestige Média Kft. ügyvezetője kötött 2010 júniusában. A volt fideszes szolnoki polgármestert és fideszes frakcióigazgatót egy szolnoki ingatlanügyben elítélték hűtlen kezelésért, ezt követően távozott a politika első vonalából.

A Prestige Média fideszes vezetésű önkormányzatoktól kapott tanácsadói szerződéseket. Így történt Hódmezővásárhelyen is, ahol a cég vállalta az önkormányzati arculat kialakítását, a lakosság tájékoztatását, kidolgozta az önkormányzat „kommunikációs rendszerét”. A cég ezért havi nettó 1,6 millió forintot kapott a várostól.

Az Elios-ügy Hódmezővásárhelyen kezdődött

A legnagyobb figyelmet értelemszerűen a város és az Elios Zrt. (korábbi nevén E-OS Zrt.) közvilágítási szerződése kapta, hisz ez a referencia nélkül elnyert pályázat tette lehetővé a cég és a mögötte álló Tiborcz István meggazdagodást. Miután a cég elnyerte a hódmezővásárhelyi közvilágítási tendert a többi fideszes település megkövetelte a referenciát, amit csak az a cég tudott nyújtani, amely elvégezte a hódmezővásárhelyi munkát. Így az Elios több milliárd forintos értékben nyert szerződéseket verseny nélkül, látszólag törvényesen – ám ezt alapjaiban kérdőjelezi meg az OLAF jelentése, amely a cég működése mögött bűnszervezetet sejt, amely egészen a kormányig ér.

 

Nyilvánosak a hódmezővásárhelyi Elios-megbízás iratai

Nyilvánosak a hódmezővásárhelyi Elios-megbízás iratai A hvg.hu szerda reggel szúrta ki, hogy Hódmezővásárhely honlapján elérhetővé váltak a sokat vitatott hódmezővásárhelyi Elios-munkával kapcsolatos hivatalos iratok. Márki-Zay Péter vasárnap megválasztott polgármester ígéretének megfelelően olvasható: Hétfőn az új polgármester azt is közölte, hogy kikéri az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios-ügy Hódmezővásárhelyre vonatkozó megállapításait.

 

A Direkt36 oknyomzó portál szerint a közvilágítási szerződés több pontja is kedvező volt az Eliosra nézve: A szerződés az elvégzendő munkát nem részletezi, Tiborczék a 721 millió forintos árért általánosságban annyit vállaltak, hogy első osztályú minőségben korszerűsítik a közvilágítást, és az új lámpákkal 25 százalékos megtakarítást érnek el az átadást követő öt évben. Azonban szerződést aláírták még a fedezet sem volt meg a lámpacserére, mert város csak ezt követően pályázott arra, így a Eliosnak másfél éve maradt arra, hogy felkészüljön a szerződés végrehajtásra.

Ennél komolyan engedmény, hogy ha nem sikerül teljesíteniük a vállalt 25 százalékos megtakarítást, akkor a vállalt és a tényleges megtakarítás közötti különbség 1 százalékát kell kötbérként kifizetniük. Ha tehát a vállalt 25 százalékos megtakarítás helyett csak 1 százalékot hoznak az új lámpák, az Eliosnak akkor is csak a különbözet egy százalékát kellett volna megfizetnie – írja a Direkt36.