Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Agyonlőtt szlovák újságíró: leközölte a szerkesztőség Kuciak utolsó írását

Agyonlőtt szlovák újságíró: leközölte a szerkesztőség Kuciak utolsó írását

Az aktuality.sk szlovák hírportál leközölte szerdán meggyilkolt tényfeltáró újságírója, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen írását. Az állítólag az olasz maffiához közel álló személyek szlovákiai tevékenységével és helyi kötődéseikkel foglalkozó cikket több más, főként kormánykritikus médium is átvette.

A jórészt adócsalási és ingatlanspekulációs ügyek feltárásával foglalkozó Ján Kuciak és barátnője holttestére vasárnap bukkant rá nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban a rendőrség, amely a kettős gyilkosság elkövetésének körülményei alapján azt feltételezi, hogy a férfit munkájával összefüggésben ölhették meg. Az elkövetők kézre kerítésére a Robert Fico vezette szlovák kormány különleges nyomozó csoportot hozott létre a titkosszolgálatok bevonásával.

Agyonlőttek egy szlovák oknyomozó újságírót és a barátnőjét

Agyonlőttek egy szlovák oknyomozó újságírót és a barátnőjét Megöltek egy újságírót és a barátnőjét a szlovákiai Nagymácsédon. A rendőröket a család riasztotta, akik már egy hete nem tudtak kapcsolatba lépni a párral. A rendőrség nem sokkal éjfél előtt találta meg a 27 éves férfi és a nő holttestét, mindkét áldozaton lőtt sebek voltak – írja a pozsonyi Új Szó.

A gyilkosság nyomán felháborodott, felelősségre vonást követelő és az állam felelősségét hangoztató írások sora jelent meg a jelentős részben külföldi tulajdonban lévő szlovákiai sajtó címoldalain. Az ügyre, amelynek visszhangja egyre erőteljesebb politikai színezetet kap Szlovákiában, az ellenzéki pártok nagy része is hevesen reagált, kedden a kormányfő és a korábban már többször leváltani próbált belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány távozását követelve. Ezt részben azzal indokolták, hogy a rendőrség nem “segített” a meggyilkolt újságírónak, akit korábban azzal “fenyegetett meg” egy általa különböző bűncselekményekkel összefüggésbe hozott, de el nem ítélt nagyvállalkozó, hogy majd ő is “minden mocskot felkutat” róla.

A kormánytagok és a rendőrfőnök menesztését szorgalmazó ellenzéki politikusok indoklásukban egyebek közt azokra, a pozsonyi liberális Sme napilapban megjelent közlésekre hivatkoztak, amelyek szerint Robert Fico kormányhivatalának alkalmazásában több olyan személy is van, akik korábbi gazdasági tevékenységük kapcsán összeköttetésben voltak olyan olasz vállalkozókkal, s akiket a lap az olasz maffiához közel állónak tart.

A liberális és erőteljesen kormánykritikus aktuality.sk portálnak dolgozó

Ján Kuciak szerdán megjelentetett, befejezetlen cikke is az olasz ‘Ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek Szlovákiában való megjelenésével, ottani gazdasági tevékenységével illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozik.

Az írás – melyet magyarul ide kattintva olvashat el – az utóbbiak között említ különböző, a Fico kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket, mások mellett a miniszterelnök egyik korábbi asszisztensét, a jelenleg is a szlovák kormányhivatalban dolgozó Maria Troskovát, továbbá Viliam Jasant, aki jelenleg a kormányhivatal krízismenedzsmentért és állambiztonságért felelős részlegének a vezetője.

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek

Az Aktuality.sk az Investigace.cz-vel (a cseh oknyomozó újságírók egyesülete), az IRPI (Investigative Project of Italy) olasz újságíró szövetséggel és az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) szervezettel együttműködve térképezte fel, hogyan vetették meg a lábukat a ‘Ndrangheta bűnszervezethez köthető emberek Szlovákiában.

A 27 évesen meggyilkolt Kuciak írása 14 évvel ezelőtti eseményekig nyúl vissza. A cikkben szereplő információk jelentős részét azonban nem ő kutatta fel, hanem egy másik újságíró, a korábban a Plus 7 dni című legolvasottabb szlovák hetilapnak dolgozó Ivan Mego. A férfi a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: azért adta át információit Kuciaknak, mert saját szerkesztősége a tőle megrendelt írást végül nem volt hajlandó leközölni.

Lemondott a kulturális miniszter

Bejelentette lemondását szerdán Marek Madaric, aki döntését Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolásával indokolta.

“Elképzelhetetlennek tartom, hogy a továbbiakban nyugodtan üljek a miniszteri székben” – mondta Marek Madaric, hozzátéve: lépése személyes döntés, azzal függ össze, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

Marek Madaric tavaly decemberben már lemondott a legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokráciában (Smer-SD) betöltött alelnöki posztjáról. A korábban a párt fő ideológusának számító politikus, akinek befolyása az elmúlt években sokat csökkent, akkor arra hivatkozott: változtatásokra van szükség a kormánypárt vezetésében.

(MTI)