Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meztelenül kell guggolniuk és a gyerekükhöz sem érhetnek a rabok Miskolcon

Meztelenül kell guggolniuk és a gyerekükhöz sem érhetnek a rabok Miskolcon

A Magyar Helsinki Bizottság 1999 óta végzett börtönmegfigyeléseket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) kötött megállapodás alapján. Ezt mondta fel egyoldalúan az országos parancsnok tavaly októberi hatállyal. Ennek ellenére 2017-ben még három börtönbe sikerült eljutniuk (Kaposvár, Eger, Miskolc). A miskolci jelentés hétfőn került fel a Helsinki Bizottság honlapjára.

A legfőbb megállapítások:

  • Eszelősen sok, évente 767 ezer motozást, 25 ezer zárkaellenőrzést, 55 ezer ruházatátvizsgálást és 9 ezer csomagátvizsgálást hajtanak végre
  • A látogatófogadáson („beszélőn”) megtiltották a hozzátartozókkal történő minden testi érintkezést (kézfogást, ölelést, puszit, csókot). Ez az egységes tilalom a gyerekekre is vonatkozik. A tavalyi monitorozó látogatás óta már egyenesen plexilap választja el a fogvatartottakat és rokonaikat. Ennek ellenére a beszélő után minden elítéltnek meztelenre kell vetkőznie és guggolnia kell az őrök előtt. A jó magatartású rabokkal sem tesznek kivételt.
  • Azzal, hogy tavaly alaposan megdrágították fogvatartották telefonálását, nemcsak a kapcsolattartás joga került veszélybe, de az is, hogy a sikeres társadalmi visszailleszkedésüknek legyen némi esélye. Ha családi kapcsolat a fogvatartás alatt megszűnik, akkor sokkal nagyobb esélye a visszaesésének.
  • 160%-os a telítettség
  • Megengedhetetlenül korlátozták a fogvatartottak és ügyvédeik kapcsolatát. Teljesen törvénytelenül be volt kamerázva az ügyvédi beszélő helyisége.

A jelentés teljes szövege itt olvasható!