Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül a Gellért hotel

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül a Gellért hotel

A Konzumé lehet Budapest emblematikus szállodája. A felcsúti polgármester a gyógyfürdőt is szeretné, de azzal nehezebb lesz a dolga.

A Zoom.hu információi szerint hamarosan a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodaüzemeltetési profillal működő cég veszi meg a Danubius Hotel Gellértet. A hírt több, az iparágra közelről rálátó és az előrehaladott tárgyalásokról értesült, egymástól független forrásunk is megerősítette. Az adásvételben résztvevő Mészáros-céget egyelőre még nem tudták teljes biztonsággal megnevezni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Nem nehéz azonban kitalálni, hogy a Konzum lehet a befutó, hiszen tavaly év végén ebben a cégben hozták egy tető alá lényegében a teljes Hunguest Hotels-láncot.

Hogy pontosan mikor cserél tulajdonost a hotel és mekkora a vételár, azt forrásaink nem jelezték, egyikük annyit jegyzett meg: az biztos, hogy a főváros patinás szállodáját régóta szeretnék eladni.

Összegereblyézték

A korábbi szerteágazó, a felcsúti polgármesterhez köthető szálloda- és hotelkomplexumait decemberben cégjogilag egy helyre „gereblyézték össze”. Az így létrejövő láncnak pedig a Hunguest Hotels Zrt. lett az üzemeltetője. Az ügylet eleme volt többi között, hogy a Konzum PE Magántőkealap – amelyek mögött Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc áll – számos üzletrész apportjával tőkét emelt a Konzum Nyrt.-ben. Így a tőzsdén jegyzett cég tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort GmbH apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel is.

Wellness. MTI Fotó: Földi Imre

Az igazgatóság döntött továbbá a Wellnesshotel Építő Kft. tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportjáról is.

Az ügyletsorozat eredménye lett, hogy a Konzum közvetett módon 18 magyarországi és további öt külföldi szálloda tulajdonosa lett, amivel Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb szállodaláncát hozták létre.

Felújítandó

Az ügyre és Mészáros Lőrinc terjeszkedésére rálátó forrásunk szerint a Hunguest Hotels részeként roppant értékes elem lehetne a régi fényében ragyogó Gellért hotel. A láncnak ugyanis nincs emblematikus, kifejezetten nagy presztízsű szállodája a fővárosban. Egy ilyet összehozni pedig nem egyszerű dolog, sok esetben kell az épület mögött álló történelmi múlt is.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Amennyiben a jelenlegi tulajdonos valóban hajlandó lenne ráállni az üzletre – hiszen az épület felújítása lassan elodázhatatlan –, akkor „a Hunguest koronaékkövét is ki tudják ott alakítani”.

Az egyik forrásunk szerint a Gellértet 20 évvel ezelőtt egy korábbi befektető elkezdte felújítani, de végül letett róla, azóta pedig méltatlan állapotban van, bőven ráférne a renoválás. Ezt nemcsak forrásaink állítják, a mértékadó Tripadvisor.com utazási portálon is számos vendég kritizálja az épület és a berendezés állapotát. Pedig a tulajdonosok próbálják menteni a menthetőt, úgy tudjuk, más szállodák levetett bútorait használták fel, hogy javítsanak az összképen.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A gyógyfürdőt is?

A Zoom.hu információi szerint Mészáros Lőrincék szívesen megvennék a szálloda mellett üzemelő világhírű gyógyfürdőt is. Ezt forrásaink nehezen tudják elképzelni, hiszen az az önkormányzati tulajdonú Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt.-hez tartozik, ahova lényegében az összes fővárosi gyógyfürdő. Jól menő cégről van szó, nem érdekük továbbadniuk a Gellértet.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Megkerestük kérdéseinkkel a Danubuis Hotelst. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: A cikkünk megjelenése után reagált a Danubius Hotels Group, lent olvashatják a teljes válaszukat:

„A Danubius Hotels Group működését érintő fontos információkról, friss hírekről a szállodavállalat mindig hivatalos közlemény útján tájékoztatja a sajtó képviselőit. A zoom.hu újságírója meg nem nevezett forrásokra alapozza állításait, amelyek szerint »Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül a Gellért hotel«.

A Danubius Hotel Gellért szálloda jövőjével kapcsolatos lehetőségeket a Danubius Hotels Group az elmúlt években folyamatosan vizsgálta, de Mészáros Lőrinccel nem folytat tárgyalásokat. Az eddigi gyakorlattal megegyezően a jövőben is hivatalos sajtóközlemény formájában adunk hírt a Danubius Hotels Group szállodáit érintő változásokról.”

Megjegyzés: e közlemény nem alapállításunkra reagál, így azt nem cáfolja. Alapállításunk ugyanis így szól: Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet a Gellért Hotel – s nem arról, folytat-e tárgyalásokat Mészáros Lőrinccel a Danubius Hotels Group.